Тенистът Григор Димитров очаквано и напълно заслужено стана "Спортист на годината" на България! Хасковлията записа най-силния си сезон, в който спечели финалния турнир на ATP, а освен това вдигна титлите в Бризбейн, в София и в Синсинати.

25-годишният български тенисист успя също така да стигне до полуфинал на "Аустралиън Оупън" и завърши годината като номер 3 в световната ранглиста.

Димитров печели за втори път това отличие, след като бе “Спортист на годината” и за 2014 година.

Гришо нямаше възможност да присъства на церемонията, тъй като води подготовка за идния сезон, който започва през януари. Тенисистът ни обаче изпрати видеопослание.

"Здравейте, България. Съжалявам, че не съм вкъщи лично да си получа наградата. Имам тежки тренировки, за да ви радвам още повече през следващата година. Това означава много за мен. Пожелавам на всички спортисти да са живи и здрави. Да нямат контузии и да се надяваме, че 2018-а година ще ни донесе още повече щастие и здраве", заяви Гришо от Маями.

"Тази година беше много успешна за Григор. Знам, че много преживявате неговите мачове. Удоволствието, което изпитвам в момента просто е невероятно. Когато Гришо си дойде в България, лично ще му я връча. Благодаря на екипа на Димитров и на всички хора, които ни подкрепят. Много ви обичам", заяви майка му Мария, която получи неговата награда.

На второ място се нареди сноубордистът Радослав Янков, а третото място е за състезателката по художествена гимнастика - Невяна Владинова.

Крайно класиране за Спортист на годината на България:
1.Григор Димитров (тенис) - 1428 точки
2.Радослав Янков (сноуборд) - 1086
3.Невяна Владинова (художествена гимнастика) - 729
4.Антъни Иванов (плуване) - 620
5.Даниел Асенов (бокс) - 598
6.Александър Везенков (баскетбол) - 482
7.Владимир Илиев (биатлон) - 369
8.Боян Петров (алпинизъм) - 332
9.Владимир Далаклиев (таекуондо) - 276
10.Тихомир Иванов (лека атлетика) - 251

/БЛИЦ/