Общински морски клуб „Несебър-2000“ тази година реши да припомни на своите съграждани и на любителите на морските спортове славата на град Несебър като домакин на ветроходни състезания от най-висок ранг. Днешното самочувствие на несебърските ветроходци се гради върху традиции. Края на всяка година е време да се обърнем назад, смятат от клуба.

Последният международен форум е през 2004 г. - градът приема световния елит по уиндсърф. От 3 до 8 август в акваторията на несебърския залив се провежда Световно първенство за деца, юноши и младежи в класовете „Алоха“ и „Мистрал“, а в отделен клас „Рейсборд“ се състезават и ветерани. Участват повече от 320 спортисти от 22 нации. Според официалната статистика на международната федерация това е абсолютен рекорд за броя на участниците в такъв шампионат. Сп.“Морски свят“ пише: „Несебър `2004 омагьоса сърфелита на планетата. Домакините от Община Несебър се бяха постарали да създадат отлични условия в красивото морско градче. Факт е, че и състезатели, и треньори, и най-важното – VIP персони, отнесоха от България отлични спомени“. Арон Ботцер от Израел, шеф на комисията по уиндсърф към Международната федерация по ветроходство ISAF не пести суперлативи, че присъства на най-доброто откриване на световно първенство, като „класацията до този момент е водена от Тайланд – домакин през 2003г.“

През 1978 г. Несебър печели домакинството на европейското първенство за младежи в олимпийския клас „Фин“.

Градът от Листата на градовете световно наследство е гостоприемен и към ветроходните Балканиади: През 1971г. тук се провежда V балканско първенство по ветроходство. „Морски вестник“ публикува специална статия за значката на шампионата, защото е изработена по всички правила на морската фалеристика и хералдика: „Изработена е като кръгов щит – с леко изпъкнал аверс и съответно вдлъбнат реверс. Изработена e от жълт метал. Изображението е покрито с качествен емайл и представлява два концентрични кръга. Във вътрешния кръг е разположено стилизирано изображение на пет ветрила, изобразяващи петте балкански първенства по ветроходство. Тъмносиният фон е разделен по средата, за да изобрази морето и небето над хоризонта. Долната част – морската, е набраздена на много близко разположени една до друга хоризонтални ивици.“

От 2005 г. насам ОМК „Несебър-2000“ с подкрепата на Община Несебър ежегодно организира регата от календара на Българската федерация по ветроходство. В годините тези регати винаги носят точки за националните ранглисти, като името на регатата се променя от „Слънчев бряг“, през „България си ти – ОМК Несебър“ и „Великден“.

Днес клубното ръководство си поставя амбициозната цел да наложи името „Nessebar cup“ `2018г. като международно ветроходно събитие – силен старт на този сезон, и така в бъдеще.