Броени дни остават до финалния кръг на Републиканския шампионат по мотокрос, който по традиция ще се състои на мотополигон Айтос в едноименния град тази седмица.

Състезанието е част от програмата по случай празника на Айтос и през последните няколко години, многохилядната публика създава истинска мотокрос атмосфера при определянето на шампионите за сезона. На състезанието се очаква да вземат участие близо 100 състезатели, като се очакват пилоти от България, Румъния, Турция и Гърция.

Прогнозите за тази седмица обещават слънце за финала в Айтос, което ще бъде добре и за състезателите и за многобройната публика която се очаква да се събере под погледа на „Трите братя”.

При най-малките пилоти от Републиканския шампионат по мотокрос – клас МХ65, за първи път в историята, шампионската титла е на път да отиде в чужбина – при румънския пилот Золтан Ордог (Хускварна, 224 т.). Ордог направи две поредни победи (Севлиево 2 и Самоков) което му позволи да се откъсне с точките от българските претенденти за титлата. На 19 точки след него е победителят от калните бани в Троян – Християн Георгиев (НСА моторспорт, КТМ, 205т.).

Християн загуби ценни точки в Севлиево през септември когато технически проблем го остави на последното място и максимално затрудни събирането на ценните точки. Трети в момента, на 11 точки след Георгиев, се намира Мирослав Димитров (Марица Рейсинг, КТМ, 194т.) и има серизни амбиции и възможности за топ 3 в края на сезона. В Айтос ще видим и шампиона от BMU европейския шампионат – Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ, 176т.).

В по-голямата кубатура на юношите от клас МХ85, Николай Малинов (МСК Севлиево, КТМ, 239 т.) е на път да спечели своята втора поредна шампионска титла, но след него топ пет ври и кипи от претенденти за отличията. Димитър Грозданов (МСК Калабак 1969, КТМ, 217 т.) има нищожен аванс от 1 точка пред Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 216 т.), като и двамата по време на първата битка в Севлиево през май отбелязаха лоши втори маншове и загубиха много реални точки. По време на това състезание обаче Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг, КТМ, 208 т) успя да направи топ три класиране и да навакса изоставането си, като в Айтос ще видим и местният ас Радостин Михайлов който ще завърши първи сезон в 85сс.

Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ, 231т.) се отправя към Айтос за третата си поредна титла в клас МХ2 с аванс от 44 точки пред Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ, 187т.). Халми имаше шанс да осигури титлата си още в Троян, но грешка в първия манш го лиши от тази възможност. Алекс, който с постоянство натрупа точките за втората си позиция в момента, също преживя трудно състезание в Троян, спечели от техническия проблем на Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм, Ямаха, 151т.) в септемврийското Севлиево и поредицата от закъсвания на Момчил Иванов (Еърмакс рейсинг, КТМ, 161т.).

Момчил за момента е трети в класирането, но завръщането на Майкъл Иванов (НСА моторспорт, КТМ, 128т.) в Републиканския шампиона доведе до хаос в предварителните сметки на всички и е в плюс за атрактивността на клас МХ2.

Единственият сигурен шампион в Айтос е румънецът Адриан Радуца (Ямаха, 247т.) който явно наследи победната серия на петкратния шампион в клас МХ1, пилота от Айтос – Николай Йовчев. За Радуца това е втора поредна българска шампионска титла. След него ситуацията в класирането е привидно предначертана, но изненади винаги са възможни. Със 193 точки, втори в класирането преди Айтос е Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, КТМ), а трети е Симон Венев (НСА моторспорт, Кавазаки, 173т.). Кристиян Кръстев (Панчо Рейсинг Тийм, Кавазаки, 153т.) пропусна за първи път подиума за сезона в Троян, а след него с пропуснати участия са Харли Горов (Диана Рейсинг Ямбол, Ямаха, 111т.) и Томислав Томов (Мездрея МХ Рейсинг, Ямаха,105т.).

В многолюдния клас МХ, Владимир Попов (НСА Моторспорт, Кавазаки, 236т.) води с 26 точки пред многократния шампион Мартин Тодоров (ЕърМакс Рейсинг, КТМ, 210т.), но в тяхната битка ще се включат още много претенденти, ако не за топ 3 за сезона, то поне за подиума в Айтос. Григор Царев (Джей Ар Си, КТМ, 184т), показа завидни качества в калта на Троян и бе близо до победата, но Попов успя да запази позицията си и спечели ценни точки.

Калта определено не бе любимата настилка на пилотите от Перник, като Мартин и Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм, Кавазаки, 158т.) определено загубиха в двата най-кални старта през годината (Севлиево 1 и Троян). Царев обаче ще бъде сериозно атакуван от Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 181т.) който същи ще се бори за влизане в топ три за сезона.

За първи в Айтос тази година ще видим пилотите от групата на състезателите с мотоциклети Балкан. В своята богата мотокрос история, айтозлии имат не малко спомени, свързани с българската марка от миналия век и това гостуване на „балканчетата” най-вероятно ще отвори доста гаражи в търсене и възстановяване на старите машини.

Програмата на Grand Prix Айтос 2017 включва тренировки и един манш за клас МХ в събота, а в неделя официалното откриване на състезанието е от 10:30 часа, след което ще започнат и шампионските маншове за сезона./kotasport.com