Бургас ще бъде домакин на Световното първенство по Тай чи 2018. Събитието ще се проведе от 26 до 30 септемри. Това обяви председателят на Българската федерация по ушу Стефан Колев. Изборът на Бургас не е случаен, той е свързан с високата оценка на Световната федерация по ушу за провеждането на най-голямото първенство за младежи през 2016-та в Бургас.

На пресконференция, Колев представи хората, допринесли за успешното провеждане на Световното за младежи от цялата страна. По думите му, основната заслуга за поредната успешна кандидатура е на зам.-председателя на Българската федерация по ушу – Петър Драгоев и доц. д-р Пенка Георгиева – председател на организационния комитет на VI Световно първенство по ушу за младежи, която ще оглави екипа и през 2018г. Именно тяхната презентация пред представители на над 60 държави е спечелила поредното домакинство на Световното първенство.

„Две Световни първенства от този ранг за толкова кратък период е безпрецедетно решение на СФУ. Това беше мечта, за която работихме 24 години и сме посветили всички услия, за да се случи. Екип от 500 души работеше 9 месеца почти денонощно“, каза Колев. Той благодари за голямата подкрепа на институциите, на целия екип, на доброволците. „Благодарение на бургаските журналисти Световното за младежи`2016 беше отразено по цял свят и дори в личния сайт на Джет Ли, като най-значимото събитие за ушу през 2016-а.

По думите на организаторите на състезанието през 2016, въпреки положителните отзиви, е имало и грешки, и пропуски, но полученият опит ще помогне първенството през 2018-та да бъде още по-добро: “Заставаме с лицата си, с натрупания вече опит и с амбициите си да развиваме ушу в България и в частност Бургас.”

„Световното в Бургас през 2016 получи най-високата оценка, давана до сега за антидопингова станция. За нас беше и голяма чест, че по време на първенството в града се проведе среща на борда на Федерацията, чийто председател и зам. председател на МОК пристигна лично. Този форум за първи път излезе извън континента Азия“, каза Пенка Георгиева.

Тай чи е най-масовия стил в ушу. Практикува се като лечебно-оздравителна гимнастика от над 100 млн. души по света, но е и изключително сериозно бойно изкуство, обясни Петър Драгоев.