Най-зрелищната демонстрация на източни бойни изкуства, които надминават границите на човешките възможности, събра днес българския и световния елит на площад „Тройката” в Бургас. За да гледат наживо грандиозното шоу в центъра се стекоха хиляди. Специално за събитието- номер едно в спортния календар у нас, е пуснат и дрон, с който се заснема цялата проява.

Състезанието се организира от Световната федерация по УШУ (IWUF) и Българска федерация по УШУ (БФУ) с председател Стефан Колев. Провежда се под патронажа на министъра на спорта Красен Кралев и под егидата на Община Бургас.

На церемонията присъстват Ю Дзай Джин вицепрезидент на МОК и президент на Световната федерация по ушу, вицепрезидентът на Световната федерация по Ушу Антъни Го, организационния директор на Световната федерация по УШУ Байрън Якобс, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Община Бургас Димитър Николов и др.

„Горд съм, че България и моя роден град са домакини на Световното първенство. Извървяхме дълъг път от 1990 година, когато създадохме нашата организация, възпитахме поколения деца на трудолюбие и всеотдайност. Вярвам, че няма да спрем до тук и ще постигнем още много успехи”, каза председателят на Българската федерация по Ушу Стефан Колев, а като благодарност към публиката направи и изключително атрактивно движение от източните бойни изкуства.

България спечели домакинството световното първенство в оспорвана конкуренция. Градът е първият в Европа, който ще бъде арена на форума, а за първи път той излиза извън пределите на Азия.

Състезанието ще се проведе в Бургас в зала „Младост”, като за целта се монтира над 6 тона оборудване - двата състезателни килима и платформата за Сан Да (свободни двубои).

Откриването започна с дефиле на състезателите от 52 държави, трикольорът на България премина през бурни овации на многобройната публика, а химнът на страната ни изправи на крака огромното множество.

Очаквайте подробности!