Директорът и старши треньор на Созопол Румен Димов не е оптимист за феърплея във Втора лига. Той смята, че форматът трябва да е с минимум 18 отбора, както и че идеята на БФС за участие на дублиращи тимове е добра, но е опорочена на местна почва. И още: че черноморските участници във Втора лига не са способни на дружески коалиции.

Небесносините” играят трети пореден сезон при професионалистите на второто ниво на българския футбол. В историческия си дебют през сезона 2013/2014 г. тимът се класира шести, а миналия сезон- четвърти.

Созопол започна настоящия сезон със загуба с 0:2 от ЦСКА София-2 у дома, последва реми 0:0 при визитата на Витоша Бистрица, след което победа на собствен терен над Лудогорец-2 с 2:0.

Румен Димов споделя своите досегашни впечатления в интервю.

- Г-н Димов, с какъв процент от потенциала си игра Созопол в първите три кръга?
- Стартирахме сезона с физически проблеми, получени в края на миналия сезон на някои от основните футболисти и това се отрази на цялостната подготовка преди сезона. Тези футболисти постепенно започнаха да се включват пълноценно в спортно-тренировъчния процес на отбора, така че смея да твърдя, че в момента сме готови на 40-50% от нашите възможности. Но с всеки изминал ден ние ще вдигаме качеството и се надявам по-скоро да достигнем най-високото си ниво.

- Какви изводи могат да се направят от резултатите във Втора лига до момента?
- Започнахме със загуба от ЦСКА, но в този двубой доминирихаме, контролирахме играта, владеехме в процентово отношение в пъти повече топката, създадохме 7 чисти положения пред вратата на противника, но не успяхме да отбележим първи гол, а ЦСКА с първата си контраатака в 26-ата минута успя да поведе в резултата и по този начин да ни дебне на грешки, което е нормално, когато ние вихрено атакуваме и се оголваме, макар и да умеем да играем организирано в двете фази на играта. Въпреки загубата съм изключително доволен от динамиката и скоростта, с която играхме. Във втория кръг гостувахме на Витоша Бистрица и завършихме 0:0, което е справедлив резултат с оглед развоя на двубоя. В него отново ние трябва да съжаляваме повече, тъй като имахме няколко положения за отбелязване на гол. В третия кръг бяхме безапелационни победители и надиграхме категорично отбора на Лудогорец 2. Прави впечатление и постепенното покачване на нивото на отбора.

- Как ще коментирате тоталната разлика в съставите, с които дубълът на ЦСКА-София излезе срещу Созопол в първия кръг и Царско село във втория?
- Винаги съм твърдял, че това е една добра идея на футболния съюз за участието на втори отбори от Първа лига, но неправилно обмислена и приложена в сегашния си вид. И тъй като обичаме да гледаме развитите футболни първенства, където е приложен този модел, веднага давам пример как там има строги правила, по които се играе и не се съобразяват с това дали първият отбор играе в деня на мача на втория отбор, не се изчакват срещите на първия, за да се определят датата за игра на втория отбор и пример за това е изминалият кръг в Португалия, където втория отбор на Бенфика игра в един и същ ден с първия отбор, като двубоят на едните бе от 16:00 ч., а другият игра в 22:00 ч. По този начин съставът на групата на „Б” отбора за кръга не се влияе от това кой футболист участва с „А” отбора, кой е играл и кой не е играл. По същия начин се практикува и в Холандия, която толкова обичат да дават за пример на втори отбори, в Испания и другаде. За разлика от някои, аз достатъчно отблизо следя футболните първенства и съм добре запознат с правилата и начина на игра. Най-трудно за всеки един треньор от Втора лига е, когато му предстои мач срещу „Б” отборите. Цяла седмица се гледат видеозаписи на противника, но до последния момент или по-точно един час преди мача той не знае състава на противника и по този начин не може с точност да определи стратегията на неговия отбор за дадения мач, за дадените статични положения и за други елементи от играта. С включването или невключването на някои от основните футболисти от първия отбор, „Б” отбора може да влияе на класирането в групата.

- Оптимист ли сте за феърплея във Втора лига?
- Категорично не.

- Одобрявате ли формата с 16 отбора в бившата "Б" група?
- При положение че директно отпадат 4 отбора, форматът на групата трябва да е минимум 18 отбора. ФК Созопол бе единственият отбор, който на срещата с холандските представители и БФС за рестарт на първенствата и начина, по който да се провеждат, гласува освен пълните кръгове да има и плейофно разделение на групата, т.е. полският модел на втора лига, който е и най-добре разпространеният в Европа. По този начин след изиграването на 30 кръга групата се разделя на две осмици и се играят плейофни двубои, които определят влизащите и изпадащите. За мен е необходимо да се изиграят минимум 36-38 мача на футболен сезон, за да е пълноценно представянето на футболистите в отделните отбори.

- Софийско и Черноморието имат най-много отбори във Втора лига. Възможни ли са партньорски коалиции?
- При черноморските отбори никога не може да се случи това нещо. Познавайки ръководителите на тези отбори, съм категоричен, че това не може да се случи, а и не трябва. За софийските не знам.

- Созопол отговаряше на всички изисквания за участие в Първа лига, но отказа. Защо?
- ФК Созопол е клуб, който е стъпнал здраво на земята. Ръководството в лицето на моя милост и президента Панайот Рейзи знае икономическите, финансовите, спортно-техническите възможности на отбора, на града и реално преценено ние решихме да не избързваме с влизането ни в първа лига, а да до развием докрай нашия 5-годишен план за развитието на клуба и по този начин да си построим къщичката, така както трябва да бъде и както ние желаем да изглежда.

- Планира ли се разширение на клубната база този сезон?
- Да. Следващото нещо, което трябва да направим, е да подобрим и разширим тренировъчната база на отбора с изграждането на естествени и изкуствени помощни терени.

- Кога ще е готово новото осветление на "Арена Созопол" и може ли да очакваме международни двубои тук?
- И в момента то се изработва, така че до 1 септември трябва да вдигнем луксовете, т.е. силата на осветлението, до изискваните от ФИФА и УЕФА, за да се провеждат футболни мачове в късни часове тук.

- Тревата на стадиона отново боледува, както всяко лято. Има ли кардинален лек, с който да се реши проблемът веднъж завинаги?
- Тази болест, която се появява през август месец по терена на „Арена Созопол”, е продиктувана от местните климатични условия - горещо време и силна влажност по морето. Гледайки мачовете от другите футболни първенства, виждам, че същия проблем с тревата го имат и в Лисабон, Марсилия, Атина, т.е. морските градове. Дори един уважаван от мен футболен специалист сподели с мен своето виждане, че ако някой намери лек за тази болест по тревата, която се появява пак повтарям август месец, то трябва да му се даде Нобелова награда. Интересното е, че в края на септември теренът отново придобива най-добрия си вид от само себе си.