Турнирът по водна топка за Купа „Бургас” стана притегателна сили за водещи клубове от различни краища на света. В 11-тото издание на международната надпревара желание да се включат изявиха голям брой чужди отбори. Въпреки формата на състезанието участие ще вземат четири чужди отбора – „Кутаиси”, „Арена” и „Аджария” от Грузия и македонският „Локомотива” /Скопие/. Миналогодишният носител на трофея - СКВТ „Черноморец” ще защитава спечелената купа с два тима. Първият отбор на домакините - „Черноморец” е във възрастта на състезанието /ватерполисти родени 1999 г./, а вторият състав - „Флора” включва по-малки на години състезатели.

Високото ниво на Купа „Бургас” беше предпочетено и от юношеския национален отбор на България. Бургаският турнир беше избран от треньорското ръководство за важната заключителна част от подготовката на трикольорите преди участието им в неофициалното световно първенство „Дарко Чукич”, ватерполисти родени 2001 г. и по-малки, в Белград. В състава на националите играят двама възпитаници на СКВТ „Черноморец”, с треньор Петър Йонов. Това са Христо Ангелов и Валери Тончев.

Тазгодишното международно издание на турнира по водна топка ще се проведе от 29 до 31 юли отново с подкрепата на община Бургас. Участващите отбори ще бъдат разпределени в две групи. Домакините от „Черноморец” са в група „Б” заедно с „Локомотива” /Скопие/ и „Кутаиси” /Грузия/. В поток „А” са бургаският „Флора”, юношеският национален отбор на България, „Арена” и „Аджария”.

Състезателната възраст на турнира е за ватерполисти, родени 1999 г.. Всеки един отбор ще има правото да участва с по трима състезатели, родени 1998 г.

Битката за Купа „Бургас” на открития басейн „Флора” ще стартира този петък, 29 юли, от 17.00 ч. с двубоя „Черноморец” – „ Локомотива” /Скопие/. В неделя, 31 юли, от 15.00 ч. е финалният мач между победителите в двете групи.