„Показахме какво е българския дух. Който ни подцени, яде голям бой” – С тези думи президентът на Българската федерация по ушу Стефан Колев илюстрира представянето на българския национален отбор на XVI Европейско първенство по ушу в Москва. Два златни медала, сребро и достойно пето място е актива на страната ни от състезанието, провело се при изключително голяма конкуренция. Страната ни за пръв път в историята е извоювала победа в най-трудния стил Сан Да. Йордан Янков – двукратен вицешампион по кик бокс, световен по Май Тай и национален шампион се окичи със среброто след нокаут над португалец, победа по точки над грузинец и загуба по точки на финала от 4-кратния световен първенец от Русия Яамил Исмаев, който е родом от Дагестан. Другият ни представител в националната гарнитура Васил Симов се класира пети.

Големият победител е Деница Колева от СК „Бей Син” - Бургас, която днес навърши 12 години. Тя спечели два златни медала в стиловете „Тайчи Чуан” (юмрук) и „Тайчи Двен” (меч) по време на първенството в Москва. Деница е малката дъщеря на Стефан Колев и уверено върви по стъпките на сестра си Камелия, която има няколко световни и европейски титли по ушу. Златният медал от шампионата от Москва е втори за нея на континентално ниво, на което преди това е завоювала бронз.

Днес шампионката, заедно с другите двама български състезатели, бяха приети от зам.-кметът Лорис Мануелян. Президентът на Българската федерация по ушу Стефан Колев благодари на общината за подкрепата. Общината е отпуснала по 1 500 лева за всеки един от тримата състезатели. „Всяко левче, което получаваме от общината, се стремим да го превърнем в златен медал”, каза Стефан Колев. Националният ни отбор от трима души е единствено и само от Бургас.

В руската столица нашите бойци са се състезавали в конкуренцията на представители на 29 страни.