9-годишният Мартин Янков атакува шампионската титла по картинг в България, въпреки че в Бургас няма нито писта къде да тренира, нито пък зад него стои солиден финансов гръб. Момчето, което е второкласник в ОУ „Васил Априлов“ обаче настъпва дори представителите на клубовете с най-много опит. В момента е на второ място в генералното класиране за републиканската купа по картинг и се нарежда сред най-добрите негови връстници, въпреки липсата на условия в Бургас. „Бензинът е в кръвта му, следва примера на дядо си – известният бургаски състезател по автомобилизъм Христо Янков.

Успехите на Мартин са безспорни и са повод за размисъл как се подкрепят младите надежди в спорта. Момчето от 3 години се занимава с картинг, първоначално пистата в Слънчев бряг е била достатъчна, но след като любителските занимания прераснали в състезателен хъс, тя отесняла. В Бургас няма нито една нормална писта, годна за състезания, а не само за атракция. Това поставя Мартин пред изпитание, но той не спира да се явява и да печели все повече опит и стремеж да бъде най-добрия. Зад него няма солидни спонсори, финансира го баща му с лични средства и огромна енергия за успех. Понеже в морския град този спорт не е развит, момчето по принуда се води към софийски клуб, за да следва мечтите си.

Мартин се състезава в клас mini bg, в който участниците са от 7 до 9-годишни. Има собствен карт с италианско шаси TOP KART, пълно оборудване, осигурени от баща му Иво Янков. Липсата на писта в Бургас обаче кара баща и син да се явяват на състезания, като тренират на пистата, където се провежда поредния кръг, няколко дни по-рано. „Това е единственият начин да успеем, пътуваме три дни преди състезанието, за да тренираме. Без подготовка не става, а Мартин кипи, той обича картинга.“, каза баща му Иво Янаков, след като за участие в изминалите кръгове на шампионата пътуваха до Хасково и Кюстендил.

В момента Мартин има всички шансове да се качи на почетната стълбичка като републикански шампион.

За да може момчето да следва мечтите си обаче са нужни и спонсори, чиято кръв кипи от високите скорости. „С подкрепа той може да стане най-добрият в страната и да излезе на международни участия“, коментираха негови приятели.