Правителството осигури 35 000 000 лева за изграждането на зала „Арена Бургас“. Решението бе взето днес на заседание на Министерски съвет. Парите бяха отпуснати с решение за изменение на постановление от 2014 година, с което тази сума е предоставена за реконструкция и модернизация на Зимния дворец на спорта в София.

През изминалите години проектът за Зимния дворец в столицата остана нереализиран, поради административни процедури и производства. Правителството прецени за целесъобразно те да бъдат инвестирани в алтернативен значим проект, а именно – спортното бижу зала „Арена Бургас”. Общината започна изграждането й през 2014 г., като осигури началното финансиране. Първа копка направиха шампионът Сергей Бубка и кметът Димитър Николов, които дадоха силна заявка Бургас да бъде домакин на Европейското първенство по лека атлетика през 2019 г. Впоследствие реализацията на проекта бе спряно, поради необходимост от дофинансиране и търсене на подходящ партньор за управление на проекта. Сега с тази задача се ангажира „Академика 2011“ ЕАД е 100% държавно дружество, в чиито активи са едни от най-големите спортни обекти в България.

Съгласно заданието„Арена Бургас” ще бъде първата в България, която има под покрива си атлетическа писта по всички изисквания на ИААФ. Залата ще е с капацитет от 7000 места, необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на местни, национални и международни състезания в различните видове спорт, подвижни и неподвижни трибуни, тренировъчен блок с допълнителна зала, зали с конферентни функции и кабини за симултантен превод и др., както и площи за обществено обслужване.