Турнирът по художествена гимнастика за приз "Жулиета Шишманова", който се провежда в Бургас, да стане част от престижната верига "Гран при".

Идеята е, домакин на престижната надпревара, която събира световния елит в този спорт да бъде новостроящата се многофункционална зала с 6500 седящи места "Арена Бургас".

Това обсъдиха на държавното първенство в зала "Младост" за жени и девойки президентката на родната федерация Илияна Раева, заместничката й Мария Петрова и кметът на Бургас Димитър Николов.

Големият приз "Жулиета Шишманова" стана притежание на треньорката на националния отбор Ефросина Ангелова и на Бранимира Маркова - лична наставничка в "Левски" на Невяна Владинова. Топ гимнастичката ни спечели златото както в многобоя при жените със сбор от 70,850 точки, така и на отделните уреди - обръч, топка, бухалки и лента.

Кметът Димитър Николов връчи приза на двете треньорки и награди шампионката Владинова, която с представянето си на килима в зала "Младост" даде надежди за добро класиране на летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро.

Отлично се представи и бургаската грация Ерика Зафирова, с треньор Петя Монева. Състезателката на клуб "Олимпия 74" завърши четвърта в многобоя, а на обръч, топка и лента грабна бронзовите медали. На лента Зафирова зае шесто място.

Петя Борисова от другия бургаски клуб "Олимпия" остана седма на този уред.

При девойките победителка в многобоя е Йоана Николова от "Чар ДКС" - Варна, следвана от Полина Иванова от "Черноморец", с треньор Рада Вражева.

Призът "Жулиета Шишманова" взеха треньорката на шампионката в националния отбор Валентина Ганева и личната й треньорка Филипа Филипова.

Бургаската грация Полина Иванова се представи отлично на отделните уреди, като заслужи златните отличия на въже и обръч, а на бухалки е с бронз.

Съотборничката й в "Черноморец" Стефани Кирякова спечели сребърен медал на бухалки, на топка е четвърта, на въже и обръч, съответно шеста и седма.

Освен кметът Димитър Николов, наградите връчиха президентката на федерацията по художествена гимнастика, Илияна Раева, вицепрезидентката Мария Петрова, представителката на Българския олимпийски комитет Камелия Игнатова, главният съдия Красимира Филипова, председателят на клуб "Черноморец" Ани Бошева и почетният председател Васил Стоянов.

"Отлична организация на турнира от страна на домакините от "Черноморец" и община Бургас. Благодарности за кмета Димитър Николов, с който обсъдихме възможността, в бъдеще това състезание да бъде част от веригата "Гран при", заяви президентката на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева.

Общо 111 гимнастички от 21 клуба от цялата страна взеха участие на държавното първенство за приза "Жулиета Шишманова".