Плувецът Цанко Цанков показа документ, удостоверяващ, че на 9-и септември 2022 г. е преплувал Гибралтар в неопренов костюм, каквото е изискването на организаторите. Фактически той е първият българин, покорил протока, който е част от веригата на най-трудните маратони Oceans Seven. Това опровергава новината, че Петър Стойчев е първият наш сънародник, който е преплувал протока. През последните часове той също го преплува, с уверението, че е "първият българин", който преодолява разстоянието между Европа и Африка, съобщи БНР.

През август 2023 г. световният шампион в ледени води Цанко Цанков стана и първият българин, успешно преплувал почти 37 километра от остров Санта Каталина до Лос Анжелис, единствения нощен маратон в света.

На 7 април Цанков записа най-бързото време за сезона в света на протока Кук в Нова Зеландия – 6ч и 23 мин. Той беше преплуван преди това от Петър Стойчев, но не е показвал сертификат, че е плувал официално и в присъствието на съдия, и в този смисъл неговото участие се оспорва от екипа на Цанков като официално валидно.

През август той планира и плуване в протока Молокай на Хавайските острови, който също е част от веригата Oceans Seven.