Българските "лъвици" от националния отбор по шахмат станаха европейски шампионки, след като на финала покориха тима на Грузия. В последната битка от блестящото си представяне на европейското отборно първенство световната вицешампионка Нургюл Салимова направи реми на втора дъска с грузинката Нино Бациашвили. След нея на първа дъска Антоанета Стефанова пребори Бела Хотенашвили. Тя победи с белите фигури на 31-ия ход. С успеха тимът ни поведе в последния 9-и кръг срещу актуалния световен шампион с 1.5 на 0.5 точки.
България беше лидер в класирането преди последния кръг с 14 мач точки и бе единственият тим без поражение в състезанието в момента.
В третата приключила среща Белослава Кръстева загуби на 37-ия ход с белите фигури срещу Саломе Мелия. Бронзовата ни медалистка от шампионата на планетата до 20 години не успя да се противопостави на много по-опитната грузинка. С това поражение Грузия изравни на България и двата тима имаха по 1.5 точки до момента.
Българският отбор водеше преди последния кръг, но трябваше да не губи, за да извоюва титлата.
Всичко се решаваше от двубоя на четвърта дъска между Гергана Пейчева и Лейла Явакишвили, като реми щеше да донесе титлата на България. Тя успя да се пребори за победата с фантастична игра и дори не повярва на успеха си.
Така България победи актуалния световен шампион Грузия с 2.5 на 1.5 точки в последния 9-и кръг на първенството в Будва, Черна гора.
Тимът ни е с капитан Петър Арнаудов и бе в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева
Това е първо класиране на България в "Топ 3" от създаването на отборното европейско първенство както при мъжете (от 1957 г.), така и при жените (от 1992 г. насам).