От 8 до 10 септември Бургас посреща кунг-фу елитът на Европа с лидерите на федерации от 39 държави. В рамките на посещението ще се проведе международна конференция, на която ще бъдат маркирани следващите големи международни събития, посветени на най-древното китайско бойно изкуство. Основен акцент на форума ще бъде представянето и възможностите на Бургас като център за спортен туризъм.

На откриването на форума присъства и кметът Димитър Николов.

Инициативата е на президента на Българската и вицепрезидент на Европейската федерации по ушу - Стефан Колев в партньорство с Община Бургас. Амбицията на световния ни шампион Стефан Колев е превръщането на град Бургас в световен център на ушу/кунгфу чрез провеждането на ежегодни международни спортни събития.

Стартът беше даден през 2016 година, когато за първи път в историята на ушу Световното първенство за младежи се проведе извън Азия, в Бургас. Положителните отзиви от добрата организация станаха причина само две години по-късно градът ни да бъде домакин на поредния най-висок международен форум в кунг-фу дисциплините.

Така Бургас устойчиво застана на световната карта в най-масовото бойно изкуство, което СЗО обяви за спорт на 21. век, а президентът на Българската федерация Стефан Колев получи пълната подкрепа на лидерите на организациите по ушу от над 65 страни по света и вот да влезе в ръководството на Европейската федерация.

Китайското бойно изкуство, познато под термините у-шу и кунг-фу, отдавна е известно за европейците, най-вече от придобилите голяма популярност филми на Джет Ли, Джеки Чан и други холивудски кунг-фу звезди с китайски корени.