Лора Христова спечели и третия си старт на световното първенство по летен биатлон в Осърбле (Словакия). В неделя българката грабна златото в преследването за девойки, където финишира за 28:24,3 мин. с 5 пропуска в стрелбата.

От трите си старта Лора Христова има три златни медала, което я прави най-титулуваната млада биатлонистка на това световно първенство.

Предните дни тя грабна титлите последователно в суперспринта и в спринта. Лора е родена в Троян и доскоро се състезаваше за клуб „Аякс“, а вече е студентка в НСА. Нейни треньори са Цветан Цочев и Момчил Кинов.

На две секунди след нея завърши представителката на домакините Ема Капустова, пратила само един изстрел извън целта. Бронзът бе за украинката Олена Хородна, финиширала след 4 пропуска на близо минута след Христова.

На миналогодишния шампионат по летен биатлон в Руполдинг Христова спечели бронз в суперспринта, а предишната зима заедно с Валентина Димитрова и Стефани Йолова бе част от бронзовата ни щафета на младежкото световно в Солт Лейк Сити (САЩ).

Още една българка намери място в топ 10 – Валентина Димитрова потегли трета, но след 6 наказателни обиколки завърши седма. Със 7 пропуска Стефани Йолова е 13-а, а Лора Радковска не завърши.

След летния планетарен шампионат в Осърбле, предстоят държавните първенства в различните възрастови групи, насрочени през септември и октомври в Банско и Троян.

Зимните надпревари започват с първия кръг за световната купа от 25 ноември до 3 декември в Йостерзунд (Швеция), до Коледа следват още два етапа за ценния трофей: 8-10 декември в Хохфилцен (Австрия) и 14-17 декември в Ленцерхайде (Швейцария).