Нургюл Салимова продължава да надгражда най-силното съвременно постижение на български шахматист. 20-годишната състезателка от село Крепча се класира за финала на турнира за Световната купа за жени в Баку и си осигури участие в Турнира на кандидатките за световната титла.

На 1/2-финалите в столицата на Азербайджан международен майстор Салимова елиминира с 3,5:2,5 т. гросмайстор Анна Музичук, заемаща 11-о място в дамската ранглиста на международната федерация (FIDE). При това българката надделя след тайбрек по ускорен шах, в който 33-годишната украинка е три пъти световна шампионка - веднъж на рапид (2014) и два пъти на блиц (2014, 2016).

След като двете класически партии помежду им завършиха реми във вторник и сряда, днес двете седнаха за игри със съкратена контрола. Нургюл извоюва блестяща победа в първата партия с 25 мин. време за мислене, в която стигна до успеха на 32-рия ход с черните фигури в защита "Каро-Кан". В ответната игра обаче Салимова допусна поражение с белите в 63 хода срещу защитата "Хорвиц" на Музичук.

Нургюл нанесе нов удар по именитата си противничка с победа с белите само за 23 хода в Приет дамски гамбит в първата партия рапид с 10-минутна контрола. Този път това се оказа с решаващо значение, защото във втората такава игра българката предизвика реми на 33-тия ход с черните и подпечата крайния си успех.

Нейна съперничка във финала ще бъде руската №3 в света Александра Горячкина, която в другия 1/2-финал се справи с Тан Джуни още в класическите партии с 1,5:0,5 т. Музичук пък ще спори с китайката за бронзовия медал, който също осигурява квота за Турнира на кандидатките през 2024 г.

Любопитното е, че в първото издание на Световната купа за жени през 2021 г. Горячкина също бе финалистка (и стана вицешампионка след поражение срещу сънародничката си Александра Костенюк), а в мача за трето място се срещнаха... Анна Музичук и Тан Джуни (с успех за азиатката).

Двубоят между Салимова и Горячкина за трофея през 2023 г. ще се проведе в събота, неделя (19-20 август) и при необходимост от тайбрек - в понеделник (21 август).