България е трета в света! Националите ни по волейбол до 21 години размазаха Аржентина и спечелиха бронзовите медали на Мондиала в Бахрейн. Възпитаниците на италианския селекционер на България Андреа Буратини надделяха с 3:0 гейма (25:22, 28:26, 25:19).

Така 30 години след бронза от световното първенство за мъже под 21 години отново сме в тройката на най-силните на планетата. А най-големият ни успех е златото преди 32 г. в Кайро.

Нашите бяха безупречни срещу Аржентина в малкия финал и заслужено се окичиха с медалите. Можем само да съжаляваме за втория гейм от полуфинала срещу Италия вчера, когато водихме с 10:5 и не можахме да направи 2:0... Mомчетата на Буратини в крайна сметка отстъпиха с 1:3 гейма и се разминаха с финала.

Българите започнаха дуела с аржентинците с цялата злоба от пропуснатия успех на полуфинала. Направихме две серии по три поредни точки и това се оказа достатъчно за успеха в гейма. Последното равенство в него бе едва при 4:4. Аржентинците опитаха да ни притиснат с намаляване на аванса до 21:19. Но нашите бързо направиха две точки и предрешиха нещата. Още първият геймбол беше успешен - 25:22.

Втората част започна изцяло по наш вкус. И така си вървеше почти до края. Когато поведохме с 15:9 всичко изглеждаше повече от ясно. Макар че Аржентина се опита да се върне в гейма, не изглеждаше страшно. Водихме с 18:13. Неприятното стана, когато резултатът се смали до 19:18. И пак три поредни точки за България, които трябваше да означават край на гейма. При 24:22 получихме и две точки за спечелването му. Тогава обаче Аржентина отвърна на удара и изравни. Нервите на българите се оказаха по-здрави, а класата по-голяма - 28:26.

Нашите не позволиха подобна драма в решителната трета част. След 2:2 направихме три точки и повече "гаучосите" трудно ни доближаваха. Успявахме да поддържаме почти постоянно аванс от 4 точки, който на моменти ставаше и пет. Медалът започна съвсем да блести в ръцете ни, когато резултатът стана 19:13. Вече трябваше само да играем точка за точка и го правихме успешно. И накрая пред звучната ни агитка триумфирахме 25:19.

Този български тим, който за последно играе в първенства за подрастващи, се доказа като световна сила! Преди две години същите момчета станаха втори на мондиал под 19 г.