България има първи златен медалист от Европейските игри в Краков. Дебютната титла за страната ни в третото издание на форума дойде от боксовия ринг - Станимира Петрова стана шампион по безапелационен начин!

32-годишната ни националка ликува за втори път в кариерата си със злато от Европейски игри. Тя дублира успеха си от Минск 2019, след като стъпи на върха в Краков в категория до 54 килограма.

Световната и двукратна европейска шампионка, както и четирикратен носител на Купа „Странджа“ надигра в типичния си стил румънката Ленута Перийоц, бивша европейска шампионка и втора в света.

Под наставленията на Борислав Георгиев и Роман Цветков Станимира показа впечатляваща форма и разгърна големия потенциал, с който разполага. Тя проведе много умно срещата днес. Без да се притеснява от агресията на румънката, с много движение и разнообразни комбинации, Петрова поведе убедително в съдийските карти след първите два рунда и зарадва България с прекрасна победа с 5:0 гласа. Успехът й е гарниран и с олимпийската квота за Париж, която тя спечели с достигането до полуфиналите.

Припомняме, че боксьорите ни имат още двама финалисти в Краков. В утрешния ден за злато ще боксират Светлана Каменова и Хавиер Ибаниес. С бронз пък се поздрави Йордан Морехон.