Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се размина с титлата в турнира АТР 250 в Женева. Българинът записа поражение на финала от чилиеца Николас Джари с 6:7(1), 1:6. Мачът продължи 1 час и 36 минути.

Така Димитров не успя да завоюва девета титла в кариерата си и първа от повече от 5 години насам. За последно Димитров игра финал в Тура на АТП през февруари 2018 година в Ротердам, когато отстъпи на Роджър Федерер в два сета.

Поставеният под №4 в схемата Димитров и Джари си размениха по един пробив в първия сет преди да се стигне до тайбрек. В него чилиецът, който е 54-ти в световната ранглиста, беше безапелационен и даде само една точка на българина.

Поражението в тайбрека видимо разколеба Григор, който отстъпи в първите пет гейма на втория сет. Българинът успя да вземе един гейм и намали на 1:5, но след това Джари спечели мача на собствен сервис - 6:1.

Въпреки поражението, Димитров си гарантира завръщане в топ 30 на световната ранглиста.

Турнирът в Женева бе последна проверка преди започващия в неделя "Ролан Гарос". Димитров ще играе в първия кръг в Париж срещу квалификанта от Казахстан Тимофей Скатов.

Това беше втори мач между двамата, като Джари (№54 в световната ранглиста) спечели и първата им среща - на турнира в Барселона през 2019 г. Тогава на осминафиналите чилиецът елиминира Григор след 2:6, 6:4, 7:6(2).

Гришо за трети път игра финал на клей, като в Букурещ през 2014 г. спечели единствената си до момента титла на тази настилка - след успех над Лукаш Росол със 7:6(2), 6:1. През 2016 г. в Истанбул българинът загуби трофея след поражение от Диего Шварцман - 7:6 (5), 6:7 (4), 0:6.