Григор Димитров e финалист в турнира от сериите АТР 250 в Женева! Първата ни ракета успя да елиминира световния №9 Тейлър Фриц след страхотна игра и обрат - 3:6, 7:5, 7:6(2). Оспорваният полуфинал продължи 2 часа и 55 минути.

Предишното достигане на Григор на финал беше февруари 2018 година - в турнира от сериите АТР 500 в Ротердам, когато отстъпи на Роджър Федерер в два сета.

За трофея в Женева в събота и преследването на девета титла в кариерата си Димитров ще спори с Александър Зверев или Николас Джари, които играят тази вечер.

Преди да отстрани Фриц Гришо се справи още с Роберто Карбайес Баена и Кристофър О`Конъл.

25-годишният американец бе спечелил единствената им предишна среща - в Мадрид (2019 г.), като битката им беше оспорвана и се реши с два тайбрека. Днес обаче радостта е за българина и балансът е изравнен - 1:1 успеха.

С победата днес Димитров си осигури 49 940 евро и 150 точки за световната ранглиста, в която в момента заема 33-ото място, но си гарантира завръщане в топ 30 - на 29-ата позиция.

След Женева Гришо се насочва към втория за годината турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос".

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ТЕЙЛЪР ФРИЦ 3:6, 7:5, 7:6(2)

ПЪРВИ СЕТ
Фриц сервира първи, като не изпита трудности при първото си подаване. Той наложи бързо темпо и поведе с 1:0. Американецът продължи да играе по-атакуващо от Григор и на българина се налагаше на два пъти да спасява точки за пробив във втория сет. При третата възможност Фриц се възползва и проби - 0:2. Световният №9 набързо затвърди пробива с гейм на нула.

Фриц и Григор си размениха по пет точки в четвъртия гейм, но в крайна сметка бе спечелен от американеца и с втория си пробив в сета поведе с 4:0. Григор показа другото си лице в петия гейм и успя да върне единия пробив, с което намали изоставането си до 1:4.

При 0:15 в шестия гейм Фриц загуби концентрация за момент и се подхлъзна, но Гришо не се възполза и прати топката в аут за 0:30. Григор бе колеблив и допусна съперника си да стигне на три пъти до брейк пойнт, но и трите успя да спаси и в крайна сметка спечели подаването си - 2:4.

С втори гейм на нула Фриц дръпна с убедителното 5:2 в първия сет. Григор взе подаването си в седмия гейм с 40:30 и намали до 3:5. Фриц затвърди добрата си игра в първия сет и го спечели с 6:3.

ВТОРИ СЕТ
Гришо взе подаването си и поведе с 1:0. Фриц не срещна трудности също да спечели сервис-гейма си и да изравни - 1:1. Американецът стигна до три последователни точки за пробив, които не оползотвори. Григор спаси още един брейк пойнт след това и успя да се пребори за гейма - 2:1. Деветият в света доста бързо успя да изравни геймовете - 2:2. Григор показа колебание и страх при някои отигравания в петия гейм и логично допусна пробив, с който Фриц поведе с 3:2. Фриц затвърди пробива и поведе с 4:2.

Гришо беше безкомпромисен при следващото си подаване и намали изоставането си до 3:4. Българинът се представи на високо ниво в осмия гейм и макар Фриц да му отрази един брейк пойнт, Григор стигна до пробив и равенство 4:4. Димитров затвърди пробива бързо и поведе с 5:4. Със силен сервис-гейм и 40:15 Фриц изравни - 5:5.

С известни колебания Гришо спечели подаването си и поведе с 6:5, с което си гарантира поне тайбрек. Българинът започна силно в 12-ия гейм и поведе с 40:15, което доведе до три сет бола, като той реализира още първия и изравни сетовете - 7:5.

TРЕТИ СЕТ
Първата ни ракета срещна трудности в откриващия гейм на решителната част, но успя да го спечели на 30, благодарение на началния си удар - 1:0. Димитров се възползва от временния спад в играта на Фриц при подаването му и стигна до три точки за пробив. В първите две американецът беше точен и ги неутрализира, но грешен форхенд по правата прати гейма в полза на Гришо, който проби за 2:0.

Фриц веднага успя да върне пробива и намали изоставането на 1:2. Григор стигна до нова точка за пробив, която обаче бе пропусната след форхенд в мрежата и американецът възстанови равенството в сета - 2:2. Последва дълъг и оспорван гейм, в който Димитров допусна изравняване от 40:15, но въпреки това спечели подаването си след форхенд в аут на Фриц и направи резултата 3:2 в своя полза. След това двамата си размениха по един убедително спечелен сервис гейм, като по този начин Димитров запази водачеството - 4:3.

Фриц отново изравни, но първата ни ракета продължи да бъде солиден на сервис и се доближи само на гейм от победата. Все пак и Фриц беше сигурен и спечели подаването си, след което Григор дръпна до 6:5, но съперникът му също спечели сервиса си и мачът отиде в тайбрек.

Той стартира равностойно, но при 3:2 Фриц направи грешка при свой сервис, като Димитров направи минипробив за 4:2. Последва дълго разиграване, в което Фриц беше изпратен далеч зад основната линия и сгрешех форхенд от него по правата направи 5:2 за Димитров. Последва най-красивото разиграване в срещата, като двамата направиха редица ретури, а Фриц се подхлъзна, за да може Григор да направи 6:2 и да измъкне победата.