Легендата на българския футбол Христо Стоичков пристига в Бургас на 27 май, съобщиха от пресслужбата на Общината. Камата ще се срещне с почитатели и спортни надежди на централния площад „Тройката“ от 15.00 часа. И ще даде началото на футболен турнир за деца, родени до 2014 г. В него ще се включат отборите на ФК „Бургас спорт“, ФК „Нефтохимик“, ФК „Черноморец 1919“ и ДФК „Звездичка“, които ще изиграят четири срещи. След последния съдийски сигнал, към 17.30 ч., участниците ще бъдат наградени от Христо Стоичков и кмета на община Бургас Димитър Николов.

По време на събитието Стоичков ще отдели внимание на почитателите си и ще представи футболната Библия на българския запалянко-„Христо Стоичков. Историята“- официалната биография на легендарната осмица.

Първите 500 от феновете ще имат възможност да получат книгата като подарък от самия Христо Стоичков.

„Христо Стоичков. Историята“ е откровената изповед на един от най-обичаните български футболисти, написана в съавторство с известния спортен журналист Владимир Памуков и публикувана от издателство „Софтпрес“. С рекорден тираж от над 70 хиляди копия, книгата се наложи като абсолютен бестселър сред родните читатели и към днешна дата оглавява класацията за най-продаваните биографични книги в България. На изключителен интерес извън границите на България се радват и изданията на „Историята“ на английски, испански и полски език - в превод на Том Филипс, Мария Вутова и Агнешка Хмеловец. А аудиокнигата, чиито права бяха закупени в безпрецедентен за България договор между „Софтпрес“ и издателство №1 в света – Penguin Random House, може да бъда слушана от всички испаноговорящи чрез платформата на Amazon Audible с гласа на самия Стоичков.

„България за мен означава Христо Стоичков. Той е безспорен майстор на красивите голове, но аз не го доведох в "Барса" заради тях, а заради характера му. Надъхан, амбициозен, гладен за победи! Имах нужда точно от такъв играч за да направя Дриймтим, по който света да въздиша.“ - Йохан Кройф, легенда на световния футбол и баща на Дриймтим на „Барселона“

Биографията „Христо Стоичков. Историята“ разказва в първо лице за постиженията на един от най-успелите футболисти в спортната история. Книгата проследява дългия път, който Христо Стоичков извървява – от малкото игрище в родния му Пловдив, през опитите на комунистическия режим да му забрани да играе любимата игра до обявяването му за голмайстор на Световното първенство през 1994 г., спечелването на трофея „Златна топка“ и утвърждаването му като топ играч за „Барселона“, съпровождано от аплодисментите на 100-хилядната публика на „Камп Ноу“. Безкомпромисен и до болка откровен, легендарният номер 8 споделя своята истина с хилядите читатели в България и по света.