Боряна Калейн спечели титлата в многобоя на европейското първенство по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан). Българката донесе златото за страната ни след 29 години очакване. За последно европейска шампионка в индивидуалната надпревара през 1994 година на първенството на стария континент в Солун (Гърция) става Мария Петрова.

Среброто днес остана за италианката София Рафаели, а бронза спечели Стиляна Николова.

Боряна Клейн събра 131.000 точки. Световната шампионка от София 2022 София Рафаели (Италия) е с актив от 129.550 точки, докато Николова се отличи с 129.500 точки.

Утре Стилияна Николова и Боряна Калейн ще играят на финалите на три от четирите уреда, а Ева Брезалиева ще спори за отличията на лента.

Европейското първенство продължава в 18.00 часа българско време с многобоя при ансамблите жени. България е във втората група от 19.50 часа. В края на днешния ден ще стане ясен и отборният шампион, а националния тим води в класирането преди изпълненията на ансамблите.

Страната ни е отборен шампион от Тел Авив 2022, а в многобоя при ансамблите за последно има европейска титла в Гьотеборг (Швеция) 1990 година.