130 плувци от 10 държави - Полша, Германия, Сърбия, Северна Македония, Русия, Украйна, Турция, Люксембург, Армения и България са дали заявка за участие в международния плувен маратон „Порт Бургас“. Второто му издание е утре, събота. Главен организатор е Цанко Цанков и неговият клуб "Победа", с подкрепата на Община Бургас и спонсори.

Състезанието ще се проведе в акваторията на Морска гара. В него могат да участват както професионални плувци, така и аматьори и ентусиасти Всички те ще преминат задължителен медицински преглед. За целта на място ще има работещи два пункта.

Стартът на 2000 метра е в 12:00 часа, а този на 4000 метра в 15:00 часа. Крайният срок за заявки за участие е в събота, час преди официалното начало.

Общият награден фонд е в размер на 4400 лева. Главен съдия е Вили Цеков, който е международна категория. Всеки участник в плувния маратон ще получи възпоменателен медал, спортна тениска и предметни награди. Ще има специални призове и за най-добре представилите се бургазлии, съответно на 2000 и 4000 метра. Още приятни изненади очакват участници и зрители. Награждаването е планирано да се проведе между 18:00 и 18:30 часа.

В утрешния ден, заради мащабното спортно събитие, достъпът на автомобили до Морска гара ще бъде силно ограничен.

Община Бургас се е погрижила да улесни максимално състезатели и зрители, като е осигурила безплатна Зона за паркиране на улица "Булаир" в съботния ден, съобщи зам.-кметът Диана Саватева.