Днес официално беше открита първата международна ветроходна регата "Сарафово Къп". Церемонията се състоя на модернизираното пристанище в едноименния бургаски квартал.

Кметът Димитър Николов откри регатата и пожела на всички попътен вятър и нови срещи в разширен международен мащаб на това прекрасно за ветроходния спорт място. Тук бяха и Диана Саватева - зам.-кмет "Култура, туризъм и спорт", Веселина Деведжиева - началник отдел "Спорт", ръководителите на бързо набиращия скорост ветроходен клуб "Христов", които са главен организатор на спортното събитие (с подкрепата на Община Бургас).

Надпреварата ще продължи от петък до неделя. За отличията ще спорят талантливи ветроходци от всички клубове в България, както и два гостуващи от Турция – "Галатасарай" и "Тикерда".

Регатата е в класовете "Оптимист" и "Илка-4". Общият брой на участващите яхти е 101. Оптимистите са 80. Тези от "Илка-4" са 21. В клас "Оптимист" участват деца до 15 години. В другия клас "Илка-4"/бивш "Лазер"/ възрастовата граница е до 18 години.

В събота и неделя началото е в 12:00 часа. В трите състезателни дни ще се проведат до 3 гонки.

Церемонията по награждаване на призьорите ще започне в неделя около 17:30 часа.