Новак Джокович спечели за 7-ми път титлата на Окритото първенство на Великобритания по тенис. Във финала на третия за годината турнир от Големия шлем сърбинът надигра австралиеца Ник Кириос с 3:1 сета, в отделните части 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 за 3 часа и 2 минути игра, съобщи БНР.

Сърбинът загуби първия сет, но отново показа стабилната си психическа устойчивост и бързо изравни резултата в сетовете, след което взе и следващите два, за да триумфира отново на "свещената трева".

Ник Кириос спечели жребия и избра да посреща в откриващия гейм. Двамата тенисисти спечелиха първите си два сервис гейма преди австралиецът да успее да пробие и да поведе с 3:2, а след това затвърди пробива си с гейм на нула. Отговорът на Джокович бе спечелено подаване също на нула. Пробивът в петия гейм обаче бе напълно достатъчен на Кириос да спечели първия сет.

Втората част започна с подаване на сърбина, което той спечели без да даде точка на Кириос. Този път Джокович стигна първи до пробив като спечели подаването на австралиеца в четвъртия гейм. В деветия гейм Кириос на четири пъти стигна до точка за пробив, но не успя да направи такъв, като вместо това Джокович, печелейки подаването си изравни и сетовете.

Още в първия гейм на третата част Джокера имаше две точки за пробив, но Кириос успя да се измъкне. Сърбинът все пак успя да стигне до късен пробив, когато в деветия гейм от 0:40 успя да спечели подаването на Кириос.

В следващия сет нямаше нито един пробив, като дори нито един от двамата тенисисти не успя да стигне до точка за брейк. Така четвъртият сет бе решен от тайбрек. В него Джокович поведе с 6:1, австралиецът спаси два мачбола, но при третия вече Новак затвори сета и мача.

Това е 21-и трофей за Новак Джокович от турнири от Големия шлем. Един повече от него има само испанецът Рафаел Надал.
Въпреки успеха Новак ще загуби 2000 точки от актива си, тъй като на тазгодишното издание на "Уимбълдън" не се присъждат точки заради наказанието за недопускането на тенисисти от Русия и Беларус. Той ще се смъкне до седмо място в ранглистата на АТП.

"Искам да поздравя всички - подавачи, съдии. Знаете, че имаме трудни отношение. Публиката бе невероятно тези 2 седмици. Не очаквах да играя финал, целият ми отбор сме много изтощени. Заслужавам дълга почивка. Може би няма да бъда повече в тази позиция, но не мога да бъда сигурен", каза Кириос, който излезе за награждаването с червена шапка против правилата и отново ще бъде глобен.

"Ти показа защо заслужаваш да бъдеш един от най-добрите играчи в света. Тази настилка ти пасва много. Наистина те уважавам много - ти си фантастичен атлет, невероятен талант. Никога не съм си мислел, че ще кажа толкова мили неща за теб", обърна се победителят към достойния си съперник.

"Надявам се, че това ще е дълга връзка между нас", добави сърбинът за уговорката двамата финалисти да излязат заедно на вечеря и загубилият да почерпи.

"Загубих думи какво означава този турнир за мен и семейството ми. Винаги ще бъде най-големият турнир, който ме вдъхновява. За първи път видях как Пийт Сампрас го печели, когато бях на 5 години в една малко планинско село в Сърбия. Първата ни тенис снимка бе тревата на "Уимбълдън". Благословен съм да бъда тук и да печеля", каза световният номер 2.

Сърбинът имаше годишнина от брака си и подари победата на финала на съпругата си.