Дейвид Фишеров донесе четвърта титла на България от европейското първенство по вдигане на тежести в Тирана. В категория до 102 килограма натурализираният австриец бе безупречен и с двубой от 392 килограма стигна до златния медал. Фишеров взе и титлите и в отделните движения със 177 килограма в изхвърлянето и 215 килограма в изтласкването.

Конкуренция на българския щангист бе единствено европейският шампион от Москва'21 Самвел Гаспарян. Арменецът завърши втори с двубой от 390 килограма, като той изостана с по един килограм от Фишеров и в двете движения.

Бронзовото отличие стана притежание на испанеца Маркос Руис И Веласко с двубой от 384 килограма. Руис И Веласко взе бронз и в двете движения с опити от 176 и 208 килограма.

В днешното състезание България бе представена и от още един участник в лицето на Васил Маринов. Той завърши с двубой от 372 килограма, който му отреди пето място в крайното класиране. В двете движения Маринов постигна съответно 172 и 200 килограма.

Българското участие на европейското първенство по вдигане на тежести приключва по-късно днес с последните ни двама представителите. От 18 часа Христо Христов ще вдига в категория до 109 килограма при мъжете, а от 21 часа при жените Джесика Иванова ще участва в категория до 87 килограма.

В класирането по медали на европейското първенство България води убедително. Страната ни има четирима шампиони в лицето на Ангел Русев (до 55 кг), Иван Димов (до 61 кг), Валентин Генчев (до 67 кг) и Дейвид Фишеров (до 102 кг). В класирането, включващо и отделните движения, България също е на първа позиция с 10 златни отличия.