Първенството по баскетбол на България навлиза в решаващата си фаза. До края на редовния сезон остава отборите да играят още по веднъж помежду си, след което следват плейофите. Преди това обаче ще се състои турнирът за Купата на България в Ботевград, който ще излъчи поредният носител на трофея.

На четвъртфиналите бургаският Черноморец среща Берое, а в останалите три четвъртфинала се изправят Рилски спортист – Академик Пловдив, Левски – Спартак Плевен и домакините от Балкан Ботевград срещу Ямбол. Амбициите на Черноморец са минимум да играят на полуфиналите, което означава да се справят със сериозната съпротива на Берое.

Ако съдим по резултатите от двата мача, които отборите изиграха до момента през сезона в първенството, шансовете като че ли са 50:50. В първата среща бургазлии надделяха доста категорично със 76:58 в зала “Бойчо Брънзов”, но в ответния двубой в Стара Загора Берое спечели със 100:83.

В шампионата до този момент след изиграни 21 мача Черноморец е на 4-то място с 12 победи и 9 загуби, като отстъпва единствено на трите фаворита в класирането до момента – Рилски спортист, Балкан Ботевград и Левски.

Букмейкърът Betway дава коефициент 20.00 Черноморец да стане шампион на България в края на сезона. Към момента може би това би било равно на чудо, но така или иначе компаниите за залози са направили своите предположения.

Разбира се, че има три тима, които са оценени с по-добри шансове от бургаските “акули” за шампионската титла и това е напълно логично. Първи в тази класация е временният лидер в първенството и наистина считан за категоричен фаворит за първото място – Рилски спортист (Самоков). Отборът воден от треньора Людмил Хаджисотиров получи шанс 2.00 да грабне първо злато в историята си.

Следва Балкан Ботевград с 2.75, като на този етап ботевградчани изглеждат основният конкурент на самоковци. Трети е столичният Левски с шанс 4/1. Сините са актуалният шампион, след като спечели първенството през миналия сезон, надигравайки във финалната серия именно Рилски спортист. През 2019 година Балкан стана шампион, докато през 2020 година сезонът бе преждевременно прекратен заради настъпилата пандемия от коронавирус.

В своята дълга история Черноморец никога не е ставал шампион по баскетбол на България. Най-високото място в класирането е два пъти бронзови медали – през 1981 и 1991 година. Отборът има и две купи на България (1965, 1975 година).

Началото на баскетболната история на Черноморец води от далечната 1946 година. В по-ново време обаче клубът дълго се луташе и дори не бе част от елитния мъжки баскетбол в България. От лятото на 2019 година обаче мъжкият отбор бе възстановен и вече трети пореден сезон е част от Национална баскетболна лига (НБЛ). С възраждането на клуба се зае легендата Васил Стоянов, който в момента е и негов председател. В началото треньор бе друг легендарен баскетболист от близкото минало – Йордан Колев, но в момента в тази роля е Васил Евтимов.

На практика за първи път от 90-те години Черноморец се намира в толкова силна позиция и е конкуренция на лидерите в първенството. Това доказва и самото класиране към момента в шампионата. Но и не само – отборът от Бургас два пъти победи един от фаворитите и традиционно силни отбори у нас – Балкан Ботевград.

Любопитното е, че едва на третия сезон, след като бургазлии отново са част от мъжкия елит на първенството, изпреварват дългогодишни участници с шансове за шампионската титла. Очакванията на букмейкърите са след Черноморец да се наредят Спартак Плевен (коефициент 22.00), Берое (50.00), Академик Пловдив (70.00), Ямбол (100.00), Шумен (200.00) и Черно море (250.00).

Всички гореизброени отбори в една или друга година в по-далечното или близко минало са били не само сред основните отбори, но и дори шампиони на страната. В това число и Черно море (Варна), и Спартак Плевен, и Ямбол.