Цветовете на родния трикольор на Олимпиадата в Пекин ще бъдат защитавани от 15 състезатели в шест спорта. В исторически план това е най-малката делегация, която изпращаме на зимна олимпиада след игрите в Лейк Плесид през 1980 г.

Най-много са българските биатлонисти – четирима мъже и четири жени. Освен тях, имаме представители още в сноуборда, ски скоковете, алпийските дисциплини и шейните.


Сноубордистът Радослав Янков беше един от знаменосците на българската делегация. Преди да замине за Китай той сподели за NOVA, че е готов да атакува призовите места и вече знае как да се пребори с конкуренцията.

„Този, който прави най-малко грешки, успява да се добере до първото място, а не винаги тези, които дават най-бързите времена в едно отделно спускане“, каза Янков.

Най-опитният в българския лагер е биатлонистът Владимир Илиев. На Игрите в Пекин пристига с репутацията на световен вицешампион от 2019 г.

„Когато си бил на стълбичката – гледаш натам. Всеки един спортист трябва да гледа натам, без значение какви са възможностите му“, категоричен е Илиев.

Освен него, погледите на експертите в биатлона прикова и едно българско момиче – Милена Тодорова.

От делегацията ни обаче предупреждават – изпитание за състезателите има и извън спортните площадки - заради строгите COVID мерки.

„Има едно усещане за страх. Всеки ден правим тестове и дано не излезе някой позитивен“, споделя Владимир Илиев,

Да прелети до върха в своята кариера - това пък е мечтата на Владимир Зографски в Пекин. Ски скачачът излиза на шанцата още в събота.

Едва на 19 години, Александра Фейгин ще защитава българския трикольор във фигурното пързаляне.

Останалите български представителите са в алпийските дисциплини, начело с Алберт Попов, Ева Вукадинова и Камен Златков. В дисциплината „шейни“ ще се състезава Пламен Ангелов.

В исторически план химнът на България е звучал само веднъж на зимна олимпиада – през 1998 г. в Нагано. Тогава Екатерина Дафовска достига олимпийския връх. България има общо шест медала от зимни олимпийски игри – един златен, два сребърни и три бронзови. Според Дафовска седмото отличие е въпрос на време.

Успех на българите пожелаха президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков с публикации във Facebook. Държавният глава написа, че самото участие на форума е върховно постижение, а министър-председателят се надява родните състезатели да постигнат целите, към които са се устремили.