Христо Христов спечели златен медал за България на продължаващото Световно първенство по вдигане на тежести за младежи до 20-годишна възраст в узбекистанската столица Ташкент. С двубой от 403 кг българинът грабна титлата, като победи и в изтласкването, а заслужи и сребро в изхвърлянето на категория до 109 кг.

Иванов преодоля без проблем стартовата тежест от 180 кг, после не успя на 186 кг, но в третия си опит вдигна 187 кг, което му бе достатъчно за среброто в движението, на 2 кг след украинеца Богдан Хоза, който трябваше да подобри световния рекорд за младежи за да поведе във временното класиране.

В изтласкването българинът вдигна 211 кг още в първия си опит, а титлата в двубоя и във второто движение бе подпечатана с втори перфектен опит на 216 кг и трети за публиката, макар и без успех на 223 кг. Богдан Хоза се задоволи със среброто с 402 кг, а бронзът бе за руснака Данил Вагайцев с 387 кг.

По рано днес деня другият ни представител на първенството Васил Маринов спечели сребро в двубоя и в двете движения на кат. 102 кг.

Така България завършва шампионата със злато и сребро в двубоите плюс злато и три пъти сребро в отделните движения.

Българските шампиони се завръщат от Узбекистан с полет през Истанбул, който се очаква на Аерогара София Терминал 2 утре, понеделник в 20.35 часа.