Ансамбълът на България за девойки спечели три медала на международния турнир, който съпътства първото за годината състезание от веригата Гран При по художествена гимнастика в руската столица Москва.

Момичетата на Вяра Ваташка и на Цветелина Найденова извоюваха сребърните медали, както в многобоя, както и във финалите с пет топки и с пет ленти.

Днес Камелия Петрова, Мария Стаменова, Александра Василева, Гергана Трендафилова, Сузан Гуладиан и Кристиана Дойчева представиха със самочувствие, много хъс и усмивка композиция си с 5 ленти и получиха от съдиите оценка 26.100 точки. Вчера изпълнението на българките с пет топки беше оценено с 33.050 точки. Така с общ сбор от 59.150 точки нашите момичета стъпиха на второто място в състезанието.


Въпреки допуснатите груби грешки и в двете съчетания трите златни медала в турнира станаха притежание на гимнастичките от Русия, който събраха сбор от 63.200 точки.

С три бронзови отличия се окичиха гимнастичките от Беларус със сбор от 58.350 точки.

Оценките в квалификациите вчера и днес бяха валидни и за класирането във финалите на уредите.

Трите сребърни отличия бяха най-големият подарък, който момичетата от ансамбъла можеха да направят на своята треньорка Вяра Ваташка, която днес празнува рожден ден.


По-късно днес състезанието продължава с вторите уреди (бухалки и лента) в Гран При турнира, където участва Боряна Калейн. В съпътстващия турнир за жени надпреварата продължава със същите уреди, като в нея има три българки - Ева Брезалиева, Стиляна Николова и Валерия Ватова.