За никого не е тайна, че Лудогорец е най-добрият отбор в България вече близо цяло десетилетие. Още след подновяването на шампионата в Efbet лига стана ясно, че интригата в спора за титлата няма как да бъде запалена отново. Въпреки че Левски изигра един от добрите си мачове срещу разградчани в последните години, „сините” за пореден път отстъпиха – този път с 0:1. Така не само за тима от стадион „Георги Аспарухов”, но и за останалите преследвачи (Локомотив Пловдив и ЦСКА) задачата да настигнат хегемона се превърна в химера.

Лудогорец се запъти уверено към девета поредна титла. Този рекорд на ЦСКА от 50-те и 60-те години се струваше на мнозина невъзможен за достигане, но неуспешните опити на „сини” и „червени” да свалят „орлите” от върха вече толкова сезони наред дадоха своя принос за изравняване на постижението. И сега изглежда така, сякаш в Разград трудно ще бъдат спрени да запишат най-дългата серия в историята на българския футбол, като стигнат и до десета поредна титла. Колко ли още ще продължи доминацията на „зелените” в шампионата. Колкото и да е трудно да си го представим в момента, от Betindex ни казват, че тази хегемония може да приключи по-скоро от очакваното.

Съставът е изхабен, а много от звездите са към края на кариерите си.

Без никакво съмнение Лудогорец разполага с най-класните играчи за българското равнище. Това, както и отличната организация на клуба във всяко отношение, са водещите фактори Левски и ЦСКА така и да не успяват да се докопат до шампионския трофей повече от десетилетие. Колкото и да са добри футболистите в Разград обаче, голяма част от тях вече са близо до изчерпване, а доста от основните фигури са на възраст, която предполага, че краят на кариерата е вече близо.

Да оставим настрана завърналия се наскоро Владислав Стоянов, който наистина не беше далеч и от отказване заради тежка контузия. Той е вратар и би могъл да пази още дълго. Но при полевите играчи, въпреки че се води оптимална физическа подготовка, вече виждаме доста ветерани, които години наред носят екипа на Лудогорец. Козмин Моци, Сисиньо, Светослав Дяков, Вандерсон, Марселиньо, Клаудиу Кешеру – всички изброени са в диапазона между 32 и 36 години. Дори и да продължат още малко, година или две, то на всички е ясно, че на шампионите им предстои в един момент да се разделят с голяма част от основните си играчи.

И въпреки че имат финансови възможности да ги заменят също с качествени попълнения, това не дава гаранция, че смяната на поколенията ще премине безметежно. Въпреки че Лудогорец като цяло води успешна трансферна политика, не са малко и неточните попадения в селекцията.

А факторът Европа също играе ключово значение. Всяко участие в групова фаза на някой от турнирите засилва надмощието на „зелените” от Разград, тъй като носи допълнителни средства в бюджета. Привличането на доказан специалист като Павел Върба се мотивира с цел нов голям пробив в Шампионската лига. Какво ще се случи обаче, ако през есента Лудогорец вземе, та не влезе в групите на европейски турнир? Тогава нещата могат да започнат да се разпадат по-бързо от очакваното. Въпросът е дали ще има кой да се възползва, докато в Разград се съвземат. А и всичко това за момента е само хипотеза.