"21 август 1968: КРАЯТ НА ПРАЖКАТА ПРОЛЕТ" е фотоизложба, посветена на 50 години от съветската окупация на Чехословакия. Тя ще гостува в Бургас, Културен център "Морско казино", зала "Георги Баев", със съдействието на Чешкия културен център, Посолството на Чешката република в София и фестивала "Фотофабрика". Откриването ще е на 21 август от 18:00 часа.

Куратор на проекта е Дана Киндрова, която е също така фотограф и темата никак не й е чужда. През 1990 - 1991 г. тя заснема оттеглянето на съветските военни части от Чехословакия. Впоследствие решава да събира снимки, запечатали тяхното "пристигане". Четири години Дана Киндрова издирва кадри от фотографи, наследници на авторски права, колекционери, от архивите на много институции.

Изложбата представя снимки от общо 19 фотографа и от пет архива - Густав Аулехла, Ян Бартушек, Яромир Чейка, Бохумил Доброволски, Иржи Егерт, Йозеф Хник, Дагмар Хохова, Мирослав Хуцек, Мирослав Кхол, Либуше Киндрова, Владимир Ламер, Мирослав Мартиновски, Милон Новотни, Антонин Нови, Ян Рейх, Иржи Стивин, Даниела Сикорова, Иржи Вшетечка и Вацлав Тоужимски, който заснема драматичните моменти в Либерец.

По време на откриването ще бъде прожектиран филмът "Дистанция" на българската режисьорка Албена Михайлова, който също по някакъв начин е свързан със събитията от 1968 г.