Нощта на литературата ще се проведе в Бургас на 7 октомври, от 18.00 до 23.30 часа, съобщиха от Общината. И подчертаха, че събитието заема важно място в културния календар на града. Нощта на литературата предлага на любознателната аудитория възможност да се запознае с творчеството на съвременни европейски автори, в артистична обстановка. Трите са „четящите” гнезда в Бургас. Това са новия клуб "Модерен театър", галерия "Георги Баев" и библиотека "Пейо Яворов"

Както и в предишните издания, многообразието от чуждестранни заглавия е голямо и, докато се разхождате из читателските гнезда, ще имате възможност да чуете откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, сръбски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски, френски.

Проектът е иницииран и се организира от чешките центрове от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната Нощ на литературата през 2012 година благодарение на Чешкия център в София.

Главни организатори на събитието са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация "Детски книги".

Организатор на Нощ на литературата в Бургас е Община Бургас в партньорство с РБ "Пейо Яворов".