Делото за атентата в Сарафово, при който загинаха шестима души, а 37 бяха ранени тръгна в специализирания съд. Днес се проведе разпоредителното заседание по него и съдът насрочи открито заседание за 17 януари.

Делото няма да е при закрити врата, ще бъде назначен резервен съдебен заседател, но няма да бъде назначаван резервен съдия. За следващото заседание на 17 януари ще бъдат призовани и свидетели, след като вече почти година Специализираният съд не може да даде ход по същество.

“Делото тръгна днес, няма проблеми. Всички са редовно призовани, конституирани са като страни, затова няма пречки делото да не се гледа. Оттук нататък зависи от свидетелите, от доказателствата по делото как ще бъдат представяни, как ще бъдат изслушвани вещите лица и разпитани свидетелите, голяма част от тях са израелски граждани. Има и български граждани, които не са от София и не живеят в София”, отбеляза адвокат Красимира Михайловска. Тя подчерта, че само български свидетели са призовани по делото за 17-и и обясни, че са хора, които са присъствали на летището, били са там по време на инцидента. Михайловска ще представлява и семейството на загиналия български шофьор Мустафа Кьосев заедно с израелските граждани.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 38 души.

В средата на юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина.