На нов подход и непосредственост в комуникацията разчитат съдиите от района на Апелативен съд – Бургас при работата си с членовете на новия Висш съдебен съвет. Това заяви на редовния си брифинг с журналисти административният ръководител на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова. Тя похвали кандидата на Апелативния съд Илияна Балтова, която въпреки, че не успя да стане член на ВСС се представи отлично и от месец септември е постоянен преподавател на Националния институт на правосъдието.

„Удовлетворена съм от факта, че за първи път от последните 15 години във ВСС са избрани петима членове, които в определени етапи от професионалното си развитие са били свързани с Бургас и имаме основание за надежда, че те познават проблемите на нашия регион по-задълбочено и ще ги решават по-адекватно“.

Съдия Вълкова обясни пред журналисти и мотивите си, за да предложи на Съдийската колегия на ВСС за и.ф. председател на Окръжен съд – Бургас съдия Росица Темелкова.

„Не само от моето убеждение за професионалните й качества, но най-вече защото тази кандидатура беше консолидирана и подкрепена от Общото събрание на съдиите. За мен е важно съдиите да припознават административния ръководител и да работят спокойно“, коментира Деница Вълкова.

Председателят на Апелативен съд – Бургас запозна медиите с решението на Съдийската колегия на ВСС от 19.09.2017 г., с което на територията на петте апелативни района се създават Единни пресофиси /ЕПО/, ситуирани в съответните апелативни съдилища. Журналистите бяха поканени да участват активно с предложения при изработването на правила за работа на ЕПО в Апелативен съд – Бургас за бъдещо по –добро взаимодействие със съда, по-ефективна комуникация при екстремни ситуации и коректно информиране на обществото за позицията на съдилищата.

На въпрос на журналисти за делото срещу шведския граждани Ралф Сундберг Вълкова обясни, че е защитила Районен съд – Несебър, защото наложената глоба почива на закона. По думите й в такива случаи съдът не преценя, а е длъжен да наложи глоба, а по конкретния казус е наложена почти максималната глоба. Председателят на Апелативния съд даде пример с постановено съвсем наскоро Тълкувателно решение № 1 на ВКС от 28.09.2017 г., което също дава основание да се приеме, че когато пияното състояние не е част от обвинението, то не само че не дава основание за налагане на наказание „лишаване от свобода“, но и забранява на съда да го прави. „В този смисъл е необходима законодателна промяна е необходима“, посочи Вълкова.

Административният ръководител на Апелативен съд – Бургас изрази становището си, че при подготовка и промяна в законите е нужно професионалните общности да се привличат навреме и достатъчно активно, за да могат да предоставят за обсъждане тези случаи от практиката, които трябва да кореспондират повече с чувството за справедливост в обществото.