Бургаският окръжен съд наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на 56-годишният Дарън Кърли от Великобритания, който на 28 юли т.г. намушка съпругата си с кухненски нож, а след това опита да се самоубие, но без успех. Екшънът се разигра в апартамент в комплекс “Атлантис Резиденс парк“ в Сарафово. Срещу британеца е повдигнато обвинение по чл. 115 от НК, като от прокуратурата уточняват, че престъплението е останало недовършено по независещи от дееца причини.

Делото бе гледано с видеоконферентна връзка с обвиняемия от болничната стая в УМБАЛ – Бургас, където той е настанен за лечение.

"Престъплението е тежко, предвижда се наказание „Лишаване от свобода“ от 10 до 20 години. Според съда е налице и другата предпоставка визирана в Наказателния кодекс, а именно, че ако е на свобода обвиняемият може да извърши и друго престъпление. „Този извод се извежда от механизма на извършване на деянието, извършено брутално, жестоко нападение на собствената му съпруга, с нанесени многобройни прободни рани. Безспорно се установява, че пострадалата и обвиняемия са във влошени семейни отношения, което е довело и до настоящият инцидент между съпрузите“, казва в мотивите си съда. От друга страна реалната опасност да се укрие Дарън К. се презюмира и съгласно НПК, тъй като престъплението, в което е обвинен предвижда наказание не по-малко от 10 години „Лишавне от свобода“.

Въпреки налични данни по досъдебното производство за влошено здравословно състояние на обвиняемия към настоящия момент, предвид обстоятелството, че същия е самонаранил и себе си, Окръжен съд - Бургас счете, че в условията на затвора са налице условия за провеждане на лечение на задържани лица със здравословни проблеми и може да му се осигури адекватно лечение", се посочва в прессъобщение на Окръжния съд в Бургас.

Определението може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.