Специализираната прокуратура е започнала ново разследване за пране на пари и съмнителни сделки около бизнеса на Ветко и Маринела Арабаджиеви в края на 2020 г. По сигнал на финансовото разузнаване на ДАНС е запориран един от хотелските комплекси на фамилията, който е трябвало да бъде апортиран в ново дружество. Разследват се и сделки с основание предварителен договор за продажба на наследство, който е бил обявен за нищожен от Софийския градски съд, но е използван за плащания към трети лица. Трите сюжетни линии са описани в определение на Апелативния специализиран наказателен съд с дата 22 декември, с което “24 часа” разполага. От него става ясно, че управителят на “Захарен комбинат Пловдив” АД Петьо Стойков обжалва запор на 19 апартамента и ресторант, чиято възбрана съдът е допуснал по искане на Специализираната прокуратура. Имотите са в курортния комплекс “Хасиенда бийч” до Созопол, чието строителство започва през 2008 г. и приключва през 2019 г. Курортът е в активите на “Захарен комбинат Пловдив” АД. Последното дружество е собственост на офшорката “Лавана”, контролирана от Арабаджиеви.

В края на миналата година е направен опит апартаментите и ресторантът да бъдат апортирани като непарична вноска в капитала на ново дружество. Сделката е трябвало да се изповяда пред нотариус през ноември Операцията по апорта на имотите в ново дружество обаче е прехваната от ДАНС. След това е уведомена Специализираната прокуратура, че има съмнение за пране на пари. И апортът пропада, като е наложена и възбрана върху апартаментите и ресторанта, собственост на “Захарен комбинат Пловдив” АД.

За да уважи искането на държавното обвинение, съдът цитира и започналото ново разследване от 2020 г., според което “Захарен комбинат Пловдив” АД е част от дружества от типа “липсващи търговци” и “брокери”, чрез които организирана престъпна група върши данъчни престъпления. Пише също, че има съмнения за произхода на средствата, с които са изградени имотите в “Хасиенда бийч” Затова е наложена и възбраната за сделки с тях по Закона за мерките срещу изпиране на пари, която “Захарен комбинат Пловдив” обжалва.

Това обаче не е единствената сделка, която се разследва по новото досъдебно производство от 2020 г. Проверяват се и десетки други, по които има движение на големи суми между свързани лица - подсъдимите по първото дело Петьо Стойков, Маринела Арабаджиева и Ветко Арабаджиев чрез фирмите “Захарен комбинат Пловдив” АД, офшорката “Лавана”, “Алис Инвест груп” ООД, “Красива Марица” АД и “М. А.” ЕООД със собственик и управител Маринела Арабаджиева. Точно договор на “М. А.” ЕООД от 2018 г. е в основата на опита да се прехвърли “Хасиенда бийч” на ново дружество, става ясно от съдебния акт. Сделката е между фирмата на Маринела Арабаджиева и Аена Драгова - майка и законен представител на три деца, чийто баща е основателят на “Бони холдинг” Борислав Николов.

Той почина след катастрофа през 2014 г. Признал е децата си, които към датата на смъртта му са малолетни, и те са пълноправни негови наследници. Законен представител е майка им, която и до днес води десетки съдебни битки с “Бони холдинг”, ръководен от първородния син на Николов Георги. На 8 януари 2018 г. Аена Драгова е сключила договор за продажбата на наследството на децата си с фирмата на Маринела Арабаджиева. Цената е 3 млн. лв. по оценка от експерти, която се оспорва. Преди този договор от “Бони холдинг” са предложили на Аена Драгова 4 млн. евро за наследствените акции на децата ѝ, но тя не е приела сделката, пише в търговското дело в Софийския градски съд. С това решение договорът за продабжа на наследство от Аена Драгова на Маринела Арабаджиева е обявен за нищожен. Според магистратите той е имал за цел продажба на акциите на “Бони холдинг”. Преди това решение Арабаджиева е поискала фирмата ѝ “М. А.” ЕООД да бъде вписана като акционер в “Бони холдинг”, защото вече е купила наследството на трите малолетни деца. Това обаче не се случва.

По случая с продажбана на наследството е имало разследване на Софийската районна прокуратура, става ясно от определението на Апелативния специализиран наказателен съд от 22 декември. След сигнала на ДАНС за апортите на “Хасиенда бийч” в новото дружество с основание същия договор за продажба на наследство разследването е взето от Специализираната прокуратура и приобщено към това за другите съмнителни сделки на фирмите на Арабаджиеви. По новото досъдебно производство още няма обвиняеми, въпреки че се сочат имената на бизнесмените, както и на дружествата, които контролират. Първото дело от 2018 г. вече е в съда, всички от групата са свободни.

Първото дело на Специализираната прокуратура срещу Арабаджиеви за данъчни престъпления и пране на пари е от лятото на 2018 г. и вече е в съдебна фаза. Тогава Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха издирвани с Интерпол и ги арестуваха месеци по-късно в Испания. По това дело подсъдими са Ветко Арабаджиев, съпругата му Маринела, директорът на комбината в Пловдив Петьо Стойков и Фиданка Стойчева, чиито имена излизат и по новото разследване. Останалите са синът на хотелиерите Вълчо Арабаджиев и други техни приближени. Всички са на свобода, а последен беше пуснат Ветко Арабаджиев след година и половина в ареста. През 2019 г. антикорупционната комисия внесе в Софийския градски съд иск за 379 млн. лв. срещу Арабаджиеви - пари, автомобили, имоти и хотелски комплекси на Елените, в София и в Свети Влас. Сред тях не бяха продаденият по-рано на Маргините “Виктория палас” на Слънчев бряг и запорираният сега “Хасиенда бийч”, който е с разрешение за ползване от 30 август 2019 г. През октомври м.г. ВКС отмени запор на част от акциите на дружества на Арабаджиеви, наложен от антикорупционната комисия.

Източник:ф 24 часа