Есента е времето за равносметка на летния сезон - като цяло вървим с 3,6% ръст за юни, юли и август, тоест за трите активни месеца, над 4 милиона и 480 хиляди чуждестранни туристи са посетили нашата страна. Това отчете министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Министър Ангелкова заяви, че това отново показва изключително добра устойчивост за летния туристически сезон.

"6,9 милиона чуждестранни туристи са от януари до август, коетое ръст от около 6% и поставя България на едно от челните места за устойчивост като дестинация и като избор на туристическия продукт", добави тя. По думите й за първите 7 месеца над 2 милиарда евро са приходите от международен туризъм, което е ръст от около 8,1%. "Само за юни и юли, които са активните месеци на летния сезон, имаме над 1 милиард и 200 милиона евро приходи", допълни още тя.
"Равносметката показва, че 4 и 5 - звездните хотели вече последователно 3 години са на първо място като избор за място за настаняване на всеки, който посещава нашата страна. 65% от чуждестранните туристи отсядат в такива хотели", коментира министърът.
Николина Ангелкова поясни, че са направени над 300 проверки по плажовете. По думите й най-честите нарушения са свързани с липса на спасители и оборудване на спасителните и медицински постове, указателни табели и надвишаване на търговската площ.