Кметът на Созопол Панайот Рейзи: Да покажем на света богатството на Свети Иван

img

От откриването на мощите на  Йоан Кръстител на созополския остров Св. Иван , отпуснатите от държавата средства за проучвания на мястото, са минимални.

От откриването на мощите на Йоан Кръстител на созополския остров Св. Иван , отпуснатите от държавата средства за проучвания на мястото, са минимални. Това обяви на съвместна среща с представители на министерствата на културата и туризма, кметът на община Созопол Панайот Рейзи. Администрацията в морския град не може да се справи сама със задълбоченото изследване на острова и бъдещото му експониране за туристите, посочи той и настоя за съдействие от институциите.

„Преди няколко години само Министерството на култура даде известна сума за проучвания. Разбираме, че в държавата има много паметници, правят се нови открития, но за мен, това, което беше открито на остров Св. Иван, е безценна находка не само за Созопол, но и за България. Ние не можем да покажем това богатство на туристите“, каза кметът Рейзи.

Той вече е провел няколко разговора с премиера Бойко Борисов. Искането на морската община е да получи правото да управлява острова. „Освен, че там се откриха мощите на Кръстителя, там има един уникален манастир. Той е бил под прекия контрол на Вселенския патриарх. Наистина това място е много силно място. Това трябва да бъде показано на света. За да стане това възможно, там трябва да бъдат изградени кейови стени, да се направят алеи. Нужни са средства за запазване и доизграждане, ако трябва и на самия манастир. От откриването на мощите парите за изследвания там се дават само от общината“, допълни Панайот Рейзи.

Той е категоричен, че общината би била по-добър стопанин на острова. Кметът на Созопол увери, че се работи и за разрешаването на проблемите с паметниците на културата в древния град. „В момента ние инвестираме в археология, в запазване на паметниците, които имаме, но това се оказва незаконосъобразна форма. Тези обекти трябва също трябва да се стопанисват от общината“, заяви градоначалника.

Панайот Рейзи коментира и друга амбициозна идея на общината, която според него ще позволи на града да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. „Созопол трябва да има конгресен туризъм. За това ни е нужда база – хотелската я имаме. Нямаме обаче зали за провеждането на конференции. Затова и искаме Дома на морския флот от Министерството на отбраната. Вече десет години настояваме за това. Много правителства се смениха, много министри се смениха и всичко приключва с „имаме желанието“, допълни Рейзи.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас

Политически екшън в Несебър