3 лева за чадър и още толкова за шезлонг на Северния плаж в Бургас. Тази цена договори Министерството на туризма с новия наемател на ивицата. Министър Ангелкова подчерта, че след намесата на ведомството новият концесионер се е съгласил да свали цената от седем лева надолу. За бургаската ивица документите са изрядни и съгласно закона има 14-дневен срок за предаването му, което ще стане до 1-2 дни, подчерта Ангелкова.

Тя прогнозира между 7 и 10 процента ръст на туристите това лято. По най-оживените курорти ще има специални патрули през цялото денонощие, които ще изпълняват функциите на туристическа полиция, включително и на територията на плажовете. Ще се движат и велопатрули. Ще бъдат командировани общо 976 полицаи на Българското Черноморие за целия сезон, стана ясно от думите на министъра. Голяма част от тях ще са концентрирани в Слънчев бряг. За района на Бургас, Варна и Добрич те ще са съответно 785, 141 и 50.

По отношение на инцидента с шведския турист, който ритна камериерка без причина в Слънчев бряг, министър Ангелкова заяви, че трябва да се вземат специални мерки срещу такива изключително брутални инциденти. За нападателя вече е поискана мярка - постоянно задържане под стража.

В Министерството на туризма функционира телефон за сигнали за нередности по цялото Черноморие. На него се сигнализира не само за нарушения и проблеми на плажовете, а и по принцип на територията на всички курорти.