Около 320 хил. руснаци се очаква да дойдат на почивка у нас през лятото, което е с около 8 на сто повече спрямо миналогодишните летни месеци. Това казва Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка в туризма.

"България е малка страна и тя няма как да бъде измежду топдестинациите на Русия, тъй като в годишен план се очаква да излязат около 10,5 млн. руснаци в чужбина. А само у нас през 2017 г. ще дойдат около 320 хил. от тях", коментира той.
Експертът поясни, че Турция предлага много добър ол инклузив на много добра цена. Но в същото време сигурността в южната ни съседка значително пострада след поредицата от терористични атаки.

Кипър пък е конкурента на България дестинация, но не можем да кажем, че има голям интерес от страна на руските туристи, независимо че те имат много по-добра визова политика по отношение на руския пазар, каза още Румен Драганов пред "Монитор".

По думите му популярността на нашата страна, въпреки че е малък пазар, се разпространява преди всичко измежду онези, които са инвестирали у нас, т.е. са си закупили втори дом. Тези руснаци много интензивно рекламирали своята собственост и давали възможност на близки и приятели да се настаняват в техните къщи и апартаменти почти целогодишно. Така цели населени места като Варна, Бургас, Поморие и Банско почти през цялата година са пълни с руски граждани.

Тази година се очаква и около 4 хил. деца да посетят България за ученически лагери. Традиционно те идват лятото и отсядат в известните ни курорти по Черноморието.

Директорът на института посочи още, че културният туризъм в градска и историческа среда, чийто дял вече достига 50% в общата структура, е новият феномен.

България вече е четирисезонна дестинация благодарение на нискотарифните авиокомпании и културният туризъм доминира в голяма част от посещенията. Според него 30% от почиващите на морето дори не стигат до отидат на плажа, тъй като предпочитали басейни, спа центрове и голф игрища.

По данни на РСТ са настъпили промени и в средния срок на летните отпуски на руските граждани. Ако по-рано те са почивали по 10-14 дни, то сега са готови да тръгнат на пътешествие за 7-10 дни.

Според Драганов обаче има динамика на всички пазари, при които се намалява времето за престои. "Това се отнася и за българските туристи. Те започнаха да ходят на морето много по-малко – средно по 2,8 дни, но за сметка на това много по-често – до към 6 пъти", коментира той. Подобна тенденция се наблюдавала и на руския пазар.

От своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи по време на парламентарния контрол в петък, че вече се работи с Министерството на външните работи за още по-големи визови облекчения за руските граждани и не само, съобразявайки се с правилата на ЕС.