Ръстът на туристите през Лято 2017 се очаква да бъде 30-40%. Това обяви министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова.

Според нея е изключително важно всички договори за концесия и наем, които са изтекли до края на 2016 година, и тези, които изтичат в средата на 2017 година, да бъдат подсигурени и да няма плажове без стопани, за да се гарантират всички тези ръстове.

"С големите туроператори, с които работим като "Томас Кук", "ТУИ", "Дер туристик", вече договорихме между 30-40% ръстове за лято 2017 година на база на ръстовете от 2016 година", заяви тя.

Ангелкова съобщи още, че тази седмица ще бъде в Москва по покана на руския министър на туризма и председателя на Федералната Агенция по туризъм на Русия да договаряме лято 2017 година, което също е изключително важно.

"2016 година имахме изключително успешен и рекорден сезон с ръст от 18%, над 5,5 млн. чуждестранни туристи само за първите 4 месеца, а с крилата на сезона стават над 6 милиона", подчерта тя.

"В подготовката за концесиите сме се водили максимално от качеството на услугата и намаляване на цените за плажни принадлежности. Много е важно промените, свързани с категоризацията на плажовете, да се случат много бързо, и да бъде усетен ефектът", каза още Ангелкова.

Коментарът на министъра бе по повод призивите на БСП да бъдат прекратени процедурите за отдаване на концесия.