Горещ телефон за нередности по плажовете пуска в действие Министерството на туризма. В момента се монтират указателните табели с координатите. На горещата линия ще помагат на плажуващите да защитават правата си пред некоректни концесионери на пясъчни ивици. Телефонът ще работи 24 часа в денонощието. Това обяви снощи в Созопол министърът на туризма Николина Ангелкова.

Съгласно законодателството у нас на плажовете по морето задължително трябва да се оставя 50 процента свободна зона за безплатни чадъри и шезлонги.

Старт на проверките спазва ли се това изискване дала лично Ангелкова. Пред журналисти тя обяви, че е извършила внезапна проверка на плажа Слънчев бряг. „Впечатлението на пръв поглед, без уреди за измерване е, че одобрената схема се спазва. Но огромният проблем е, че в зоната на концесията, особено на северния плаж в курорта, има доста частни имоти, където има поставени страшно много сергии”, каза Ангелкова.

Проверки ще се правят постоянно, обяви тя.

В момента 70 плажа по родното море са без стопани, каза министърът на туризма. Държавата продължава да търси наематели. В момента текат процедури с търгове с 30 % и 50 % по-ниска цена. Ангелкова уточни, че и за неохраняемите плажове ще бъдат осигурени спасителни и медицински екипи, областните управители на Бургас и Добрич вече са дали схеми за подсигуряването им.