Министерството на туризма ще подкрепи пред МС искането на Созопол да стопанисва остров Свети Иван и да го превърне в туристическа забележителност.

„Първоначалната идея е да направим воден път Бургас-Света Анастасия-Свети Иван-Созопол и обратно“, каза кметът на града Панайот Рейзи. „Ако островът ни бъде даден за стопанисване, имаме възможност да кандидатстваме по две програми – двата кея ще ги изградим по ОП „Рибарство и аквакултури“, а манастирът и църквата ще ги възстановим по МИРГ“, уточни той.

„Поздравявам кмета г-н Рейзи за желанието му да направи туристически маршрути, които да обхващат всички интересни забележителности. За нас е много важно развитието на културно-историческия туризъм, Созопол е пример в това отношение. Тук са открити мощите на Свети Йоан Кръстител, има възможности за създаването на поклонически туризъм, нещо, което се харесва от нашите целеви пазари като Русия, например. Ще се фокусираме върху усилията, които полага общината, за да ги надградим“, каза министър Ангелкова. Снощи тя заедно с кмета на Созопол Панайот Рейзи даде официален старт на лято 2016 в Созопол. Събитието бе ознаменувано с концерт на победителката от Х-фактор Христиана Лоизу, която вдигна на крака стотици жители и гости на Созопол, официални лица, посланиците на Ливан, Румъния, Белгия и пр., дошли в Амфитеатъра. Водещ на концерта бе Камен Воденичаров. "Предстои един много силен сеон. Подготвили сме се и очакваме туристите“, обяви Панайто Рейзи.