Министерството на труда и социалната политика и Външно министерство да разработят нова наредба за прием на студенти – стажанти от страни, които не са членки на Европейския съюз. За това настоява Регионалната туристическа камара в Бургас, съобщи нейният председател Иван Иванов. Браншовата организация в момента подготвя специално писмо до държавните институции, в което се иска спешно решаване на проблема. Причината- в навечерието на старта на сезона по родните курорти има остър недостиг на квалифицирани кадри. Голяма част от студентите, които следват във факултетите по туризъм, вече са заминали да работят в чужбина. Трудовите борси, които се провеждат у нас пък показват, че останалите могат да покрият единствено изискванията за работа в кухненски блокове и камериерки.

„Не могат „Добър ден” да кажат на чужд език. Положението е катастрофално”, коментират браншовици.

В Регионалната туристическа камера са получени заявки от хотели, ресторанти и туроператорски фирми за 539 специалисти с езикова и професионална квалификация. Наличните кадри у нас не са достатъчни, затова от камарата са осигурили 149 студента от Беларус и Украйна. Министерството на труда и социалната политика не е разрешило приемането им стаж у нас, въпреки че Министерството на външните работи е изразило готовност да им издаде безплатни визи и да осигури предстоя им от 75 до 90 дни по Българското Черноморие.

Интерес са проявили и италиански студенти, но пък щом чули за размера на възнагражденията, чужденците мигновено се отказали.