Предпочитани дестинации като Турция и Египет са почти забравени, но се открива пазар за скандинавските държави и Югозападна Азия, съобщава БНТ. Въпреки че хотелиерите у нас чакат увеличение на туристите, остава проблемът за отчетността на посетителите и леглата.

Тероризмът променя туристическата карта и на българите. Това отчитат от Асоциацията на българските турооператори и туристически агенти. Най-силните дестинации за нашенци остава Гърция, следвана от Сърбия, Испания и Италия. Освен тях обаче други типични за туризъм страни се оказват не толкова привлекателни.

Появиха се доста туристически пакети свързани с откриването на преки въздушни линии и на нови превозвачи в това число в посока Арабските емирства, Дубай, Абу Даби, както и нови дестинации към Великобритания, Ирландия, Скандинавия.

За около 20 месеца се откриха 20 дестинации с такъв достъп от България.

От бранша отчитат промяна и на начина, по който хората не само у нас, но и по света организират своите пътувания. Те вече не се обръщат задължително към туристически агенции, а разчитат на своите смартфони.

За хората, които не могат да отделят над 500 лева за почивка извън страната, остава дестинацията - България, където цената е наполовин по-тънка. У нас обаче има друг проблем и той е свързан с отчетността в туризма.

Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма: Вие виждате не се знае къде са спали близо 5 млн. чуждестранни посетители годишно. Липсват ни около 45 млн. нощувки годишно и статистиката води, че има по-малко от 300 000 легла в българския туризъм, а само на Слънчев бряг са 400 000.

Тези пропуски в кавички на всички, които би трябвало да упражняват контрол върху числата от българския туризъм, вредят на самия бизнес.

Въпреки негативите обаче, родните хотелиери очакват силен летен сезон. Те са готови да посрещнат отказалите от Турция заради тероризъм туристи.