Служебният министър на туризма Илин Димитров тръгна на обиколка по професионалните гимназии за туризъм с цел решаване на проблема с кадрите в сектора. На фона на това от вчера дойде новината, че Министерството на финансите иска свиване на разходите във всички министерства.

"Министерството на туризма в цялата тази история е положителен герой. Първо - нашите служители са малко над 120 човека, ние сме една малка администрация. Бюджетът на Министерството на туризма представлява 0,03% от БВП, а ние допринасяме за около 7% от БВП, непряко - 14%. Министерството на туризма е едно от малките министерства, които допринасят за бюджета. Бих искал да ни увеличат парите за реклама, за да можем да допринесем", каза министър Димитров в студиото на "България сутрин".

Ако парите им за реклама са 100 млн., той подчерта, че за 3 години могат да бъдат удвоени.
"Нашият бюджет е твърде малък, той е колкото на Френската гимназия в София, но сме изцяло солидарни към политиката на Министерството на финансите. Нещата се доближават до кризата от 2009 година, банки фалират в САЩ. Когато има криза, големият въпрос пред едно предприятие е дали да се отреже от рекламата, или да се инвестира в реклама. Министерството на туризма е малка част от целия пъзел от всички министерства в тази страна. Вярвам, че в МФ работят професионалисти и те ще вземат най-правилното решение", допълни Илин Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Самият той смята, че от реклама не бива да се пести. "Зимният сезон тази година беше много интересен, много силно начало, силни празници и топло време в първите дни на януари. Тогава всички хотелиери се притесниха, започнаха анулации. Искам да поздравя всички хора в туристическия сектор, които се стегнаха и намериха начин да направят пистите годни, случиха се състезанията в Банско за Световната купа по сноуборд. Числата са повече от добри, нашата основна задача този сезон беше да върнем нивата спрямо 2019 година. Имаме 1,4 млн. регистрации на туристи за периода от 1 декември до 7 март", поясни служебният министър на туризма.

По думите му това е с 28% повече от миналата година и с 6% повече от 2019 година. "Хората се умориха да се пазят, крият, да слагат маски, живее им се. Имахме и добра реклама, взехме си поуки от лятото. Рекламата беше направена така, че да таргетира страните около нас и българския пазар. Миналата година 63% от туристите са били българи, тази година - 70%. Ние успяхме да задържим българите в България", настоя Илин Димитров.

Министърът подчерта, че ръстът на ранните записвания е между 20 и 30%.

"Най-големият ни партньор е Румъния, посрещаме между 1,2 и 1,3 млн. румънци годишно. Очакваме сериозно количество туристи и от Полша, очакваме между 300 и 400 хиляди чехи. Има индикации, че руските туристи ще се завърнат, но при тях "проблемът" е друг - там имаме много собственици на имоти, над 100 000. Обикновено пътуват през Турция. Прогнозата на Министерството на туризма е, че ще имаме 4,7 млн. туристи през лятото, спрямо 4,6 млн. през 2019 година. 2022 година приключи с минус 8% спрямо 2019 г.", каза още Илин Димитров.

И потвърди, че най-големият проблем в сектора е липсата на кадри: "В сектора работят около 180 хиляди души по данни НСИ, като кадровият проблем е от години. Той в зимния сезон не е толкова сериозен. За лятото ни трябват над 100 000 души, отваря се сериозна дупка."

"Тази година няма да има прошка в летния сезон, туристът ще си изисква абсолютно всичко да бъде на добро ниво. Тук не говорим само за качеството на хотелите, говорим дори и за таксито, което ни вози до хотела, има ли бараки, няма ли бараки около него", категоричен бе той.