Започна онлайн гласуването за седмите Годишни награди в туризма, организирани от Министерство на туризма на Република България. Община Бургас е представена в пет категории. В първата попада като Фестивална дестинация №1 в страната. През 2022 г. градът отново бе домакин на най-мащабните музикални събития, като се наложи не само в национален, но и в международен мащаб, предлагайки на туристите отлична възможност за морска почивка, съчетана с динамиката на концерти, изложби, театрални постановки и спортни събития.

Сред най-значимите бяха тридневният Stereo Festival за July Morning на брега на морето, както и зрелищното парти на Metropolis на Порт Бургас. Фестивалът за музика от 90-те Spice Music Festival за четвърта година събра над 25 хил. меломани в 3 дни. Бургас бе гореща точка на световната сцена с един от трите концерта в Европа на английска инди рок банда Arctic Monkeys с над 15-хилядната публика от цял свят. В бургаското фестивално лято с концерт се включи световната поп и R&B звезда Jason Derulo. За втора година се проведе и Solar Fest - топ събитие за феновете на техно музиката, което се пренесе от Морска гара и на остров Света Анастасия.

В календара присъстваха още традиционният „Джаз в Бургас“, „Teen Boom Fest”, който представи на живо инфлуенсъри, влогъри и др. В разгара на фестивалния сезон заетостта в местата за настаняване в Община Бургас беше 100 %.

В категория „Специализиран туризъм“ можете да гласувате за морско приключение до остров Света Анастасия и Ченгене скеле. Бургас е единствената община в България с два туристически кораба. Това дава възможност за комбиниран маршрут в залива, а туристите получават качествен и уникален продукт. За осма поредна година те посетиха единствения обитаем остров в Черно море – остров Света Анастасия. През последните години той е предпочитан за събития като сватби, кръщенета, предложения за брак. През Лято 2022 там се осъществиха постановки на Бургаската опера, театър, концерти и хаус партита.

В КТК „Ченгене скеле“ посетителите имат възможност да се докоснат до рибарските традиции. През целия летен сезон на откритата сцена на рибарското селище се проведоха разнообразни музикални и културни събития.

Туристически комплекс „Акве калиде“ участва в онлайн надпреварата с две категории: „Иновация“ и „Туристическа атракция/обект“. През октомври 2022 г. обектът откри демонстрационен и експозиционен център, в който се намира и модерна спа зона. В изцяло новата сграда, издигната до възстановената преди години баня на Сюлейман Великолепни, се срещат различните епохи. Най-новият център е пример как история и технологични иновации могат да се обединят за още по-пълноценно преживяване.

Пълният капацитет на Бургас като уникална и предпочитана дестинация е разгърнат в категорията „Туристическа община“. През Сезон 2022 Бургас продължи да инвестира в гъвкав рекламен подход, разкривайки туристически потенциал и предлагайки както продължителна и разнообразна лятна почивка, така и уикенд преживяване.

* Можете да подкрепите бургаските номинации тук:

Категория „Туристическа дестинация“ - Бургас – Фестивална дестинация №1

https://www.tourismawards.bg/destination-22/

Категория „Специализиран туризъм“ - Морско приключение до остров Света Анастасия и Ченгене скеле – Бургас

https://www.tourismawards.bg/specialized-22/

Категория „Туристическа атракция/обект“ - „Акве калиде“, община Бургас

https://www.tourismawards.bg/attraction-22/

Категория „Иновация“ - Демонстрационен и експозиционен център Акве калиде – община Бургас

https://www.tourismawards.bg/innovation-22/

Категория „Туристическа община“ – Община Бургас

https://www.tourismawards.bg/municipality-22/

Можете да гласувате за финалистите до 23:59 часа на 05.12.2022 г. на www.tourismawards.bg, сайтът е достъпен и през уебстраницата на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.