Туристическият сектор заслужава аплодисментите на цялата държава, както лекарите, защото той е лицето на България. Това заяви в курортния комплекс „Златни пясъци“ служебният министър на туризма Стела Балтова, която се срещна с бранша от областите Варна и Добрич.

Тя посочи, че България изпраща успешен, макар и кратък сезон, като за трите активни месеца отчитаме 70% ръст на туристите, спрямо миналата година. Цифрите показват, че българските и румънските туристи са спасили сезона. От май до края на август 3,7 милиона туристи са почивали у нас, от които по-голямата част са българи - 2,3 милиона, срещу 1,4 милиона чужденци. Най-много са туристите от Румъния - 582 000. 60% ръст има и на гостите от Германия, а от Полша - 96%, сподели още министър Балтова.

Наистина българският турист възвърна интереса си към почивка в България, а по отношение на чуждестранните пазари, още през юни месец настъпиха облекчения в пътуването и това доведе към отлични резултати, посочи още министърът на туризма. Като пример изтъкна постигнатата реципрочност с Румъния. Варна пък е една от най-предпочитаните дестинации за изминали сезона, но Несебър държи приза за най-висока посещаемост, каза още Балтова.

„Един въпрос, който поставихме на Националният съвет по туризъм е проблема с кадрите. Взехме решение да начертаем дългосрочна стратегия в тази насока. Дефицитът на човешкия фактор в туризма не е сезонен, той е целогодишен. Този въпрос се обсъжда на всички нива. Правителството и служебният кабинет продължи политиката за компенсиране на персонала и туристическия бизнес в условията на епидемия, в която той работи.

Туризмът трябва да бъде подкрепян от държавата. Успяхме да подпомогнем туроператори, които имат задължения към своите клиенти. Бяха одобрени 17 млн. лв., остана една сума от над 5 млн.лв., която също ще отиде при туроператорите. Екскурзоводите се оказаха част от туристическия бизнес, която не беше забравена, но остана изолирана тотално от предприетите мерки в бизнеса.

Това, което направихме, бе да сключим договор с четирите организации на екскурзоводите и те имат задача да подготвят материал и презентация, които ще бъдат използвани в маркетинговите активности. Сложихме началото за развитие на концепцията в Закона на туризма за 9-те туристически района.

Това е една много модерна концепция, която предвижда тези райони да са самостоятелни единици, да вземат решения и да се самофинансират. Трябва да осъзнаем колко важен отрасъл е туризма за икономиката на страната. Туристическият сектор е основният, който трябва да бъде подкрепен, защото той има нужда и като туристи“, каза още министърът на туризма край Варна.

Хотелиерите обаче не са такива оптимисти, защото смятат, че в сектор туризъм хотелиерството е най-прецакано. „Имахме високи обороти, но сезонът трая само 40 дни. Цените не са вдигани от години. Така приключваме една нулева финансово година, а компенсации няма. Успяхме да направим просто една добра реклама на туризма в България, заяви варненския хотелиер Станислав Стоянов, цитиран от varna24.bg.

Почти всички хотели успяха в края на юли и началото на август да стигнат 100% заетост, което показа, че дори в условия на пандемия, знаем как да привличаме туристи. За съжаление, сектор хотелиерство не беше подпомогнат и компенсиран от държавата, поради факта, че ние официално не сме били затваряни.

Затварят заведенията ни, които имат право на компенсации, но не и за хотелите. Предложението ни е помощта към туроператорите да се насочи към хотелиерите. Туроператорите изнасят финансите извън страната. Трябва да се подпомагат фирми, които внасят тук финансовия ресурс", коментира още Стоянов.