Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и зам.-министър председателят на Виетнам Чуонг Хоа Бин се договориха България и Виетнам да активизират сътрудничеството във всички сфери с приоритет върху търговията, икономиката и образованието, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

"Виетнам е един от приоритетните партньори на България в Азия", е заявила Екатерина Захариева, която е приела в МВнР Чуонг Хоа Бин.

И двамата събеседници са били единодушни, че има възможности за увеличаване на търговията. Стокообменът между двете страни за 2018 г. възлиза на 88 млн. долара.

"Показателен за добрите ни връзки е фактът, че за последните три години са осъществени две визити във Виетнам на министъра на икономиката на България с придружаващи бизнес делегации", е заявила министър Захариева. "Търсим по-осезаемо икономическо присъствие на България във Виетнам и увеличаване на инвестициите", е допълнила външният ни министър.

В тази връзка двамата вицепремиери обсъдиха и подготовката на 24-та сесия на Смесената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която ще се състои в София на 26 ноември 2019 г. Очаква се по време на заседанието на комисията да бъдат подписани програми за съвместно сътрудничество в областта на туризма и на културата.

"Над 30 000 виетнамски граждани са завършили висшето си образование в България! Иска ми се да видя повече виетнамски студенти у нас", е казала още Екатерина Захариева пред първия вицепремиер на Виетнам. Тя го е поздравила за избора на страната му за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за 2020-2021 г, както и за председател на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) от октомври тази година. Чуонг Хоа Бин подчертал от своя страна, че България може да разчита на подкрепата на Виетнам за развитието на отношенията с всички останали членове на АСЕАН.

През 2020 г. България и Виетнам отбелязват 70 години от установяването на двустранни дипломатически отношения.